Home / POLITIKA / SLOVENSKO PO ROKU APOKALYPTICKEJ FICOVEJ VLÁDY

SLOVENSKO PO ROKU APOKALYPTICKEJ FICOVEJ VLÁDY

V nedeľu, 20.10.2024 poskytol Róbert Fico televízii TA3 rozhovor, v ktorom hodnotil rok svojej vlády. Najprv sa vyjadril ku konsolidácii. Podľa neho tam boli tri problémy.

Problém v zdravotníctve je vyriešený spravodlivým kompromisom (i keď vyjadrenia LOZ tomu nenasvedčujú), problém samospráv je vraj vyriešený poskytnutím 70. miliónov eur (pritom samosprávam chýba ešte raz toľko len na 800 eurovú odmenu zamestnancom verejnej správy, ktorú schválila vláda a platiť ju musia samosprávy) a nakoniec problém, energopomoci. Zdá sa, že Fico preferuje plošnú pomoc i keď nevedno, odkiaľ na to chce vziať financie.

Pochválil sa znížením DPH na základné potraviny i keď pritom nebral do úvahy transakčnú daň, zvýšenie cien energii a infláciu, čo bude určite ceny potravín navyšovať. Okrem toho, už teraz, okamžite po ohlásení konsolidačného balíčka sa začali ceny základných potravín zvyšovať.

Nezabudol si kopnúť do opozície, hlavne progresívcov a do Matoviča, Hegera a Ódora. Vyjadril podporu demolačným krokom Šimkovičovej a v podstate aj dezolátnym táraninám Kotlára. V koalícii vraj nie sú problémy, hádky SNS s Hlasom sa ho netýkajú, obsadenie kresla šéfa parlamentu nijako nesúri a zdravotníctvo nie je premiérska téma, ale je to plne v zodpovednosti Šaška a Hlasu.

V zahraničnej politike sa Slovensko orientuje na všetky 4 svetové strany, i keď v reále máme nadštandardné vzťahy jedine s Orbanistanom.

Podľa Fica koalícia funguje a všetky zákony jej hladko prechádzajú. Bodaj by aj nie, keď tam v parlamente sedí 79 koaličných octomiliek (drozofila melanogaster), t.j. poslancov, ktorých mozgová kapacita nepresahuje kapacitu mozgu vínnej mušky.

A teraz by som chcel vyjadriť vlastný názor.

To konsolidačné handrkovanie so zdravotníkmi je trápne, nedôstojné a hanebné. Štát mal v prvom rade šetriť na svojich výdavkoch, ktoré sú aj tak dlhodobo neudržateľné. A nakoniec je tu zbytočná výška konsolidácie. Stále bola zhoda, že stačí konsolidovať vo výške 1,7 mld. eur. Keby si nebol Fico zmyslel, že chce ďalšiu miliardu, ktorú by mohol rozhadzovať, mohli sme zrušiť transakčnú daň (600 miliónov), nemolestovať zdravotníctvo (260 mil.) a samosprávam by zostali ešte 140 miliónov eur. Tak by zdravotníctvo, samosprávy a ekonomika štátu mali šancu v pohode prežiť rok 2025. Alebo sme vôbec nemuseli zvyšovať DPH.

Nikdy nebude poriadok v zdravotníctve, pokiaľ štát nezvýši platby za svojich poistencov (aspoň na úroveň Českej republiky, t.j. zo 60 eur na 90 eur) a pokiaľ poisťovne nebudú preplácať poskytovateľom všetky dohodnuté výkony v plnej výške.

Na Slovensku máme zhruba až 6 krát vyššiu návštevnosť pacientov u lekára ako v ostatných európskych štátoch, minulý rok bolo na PN asi 500 000 ľudí a priemerná dlžka PN je 45 dní, čo je katastrofa (priemer v Európe je 30 dní). Na druhej strane mortalita a morbidita je i nás najvyššia, čo súvisí s nezdravým spôsobom života. Je tu množstvo hypochondrov, simulantov a farmakofágov (zbytočných požieračov liekov).

Všetci tí, ktorí sa prežierajú a dostanú kardiovaskulárne choroby, alebo cukrovku 2. typu, ktorí chlastajú a dostanú cirhózu pečene, ktorí fajčia a majú karcinóm pľúc, všetci ožratí, ktorí si v opilosti spôsobia úraz, narkomani a spol. by si mali platiť aspoň 75% nákladov na svoje liečenie. Všetci chronickí neplatiči zdravotných odvodov by mali mať nárok len na neodkladnú a život zachraňujúcu liečbu, všetci tí, ktorí evidentne, opakovane a hlavne zbytočne zneužívajú RZP by mali platiť mastnú pokutu za každý zbytočný výjazd sanitky. Spotreba liekov by sa mala znížiť. Netreba pojedať antibiotiká pri každom ochorení horných dýchacích ciest (95% z toho sú virózy a chrípkové ochorenia a na tie žiadne antibiotika nezaberajú).

Videl som dnes veľa atakov na zdravotníkov, že vraj bránia konsolidácii. Všetci by si mali uvedomiť, že na Slovensku chýba niekoľko tisíc lekárov a (12 – 14) tisíc zdravotných sestier. Tak nech si na nich nikdo nevyskakuje. Chcel by som všetkých nespokojencov vyzvať, nech teda prejavia svoju morálnu pevnosť, zásadovosť a principiálnosť. Môžu sa odteraz ošetrovať sami a neotravovať (podľa nich) nenažratých lekárov a sestričky, prípadne, ak sa im veľmi pohorší, môžu sa dať ošetriť svojmu pánovi Hranolovi na Súmračnej.

Šaško sa vyjadril, že ak lekári nepodpíšu ním vyrokovaný kompromis, môžu prísť o sto miliónov eur. Toto je dosť primitívne na takého veľkého manažéra. Clapec by si mal uvedomiť, že keby sa tak stalo, tak zdravotná starostlivosť na Slovensku skončí. Som zvedavý, či to naozaj chce riskovať.

V zdravotníctve pracujú ľudia nenahraditeľní, musia ovládať teóriu a mať i praktické zručnosti, Nie je to práca pre každého. V politike sa môže presadiť každý magor a tlčhuba, väčšinou sa presadia práve tí (česť výnimkám). Takže na mieste Fica, Pellegriniho, Eštóka, alebo Šaška by som moc nevyskakoval, lebo sa im môže stať, že rýchlo doskáču.

A ešte pár slov k atentátu. Od 15. mája tu neustále počúvame bláboly hlavne od Fica, Eštóka a spol., že vraj Cintula spáchal atentát z politických dôvodov, že nesúhlasil s Ficovou politikou a že patril de fakto k opozícii. Prepánajána, všetky politické atentáty v minulosti spáchali ľudia, ktorí nesúhlasili s politikou obete a nominálne sa hlásili k opozícii. Politický atentát mal vždy politické motívy, alebo si máme myslieť, že takéto atentáty páchajú prívrženci politických obetí? To je riadna blbosť, že? Rovnako sa môže stať, že sa dočkáme atentátu na opozičného politika a ten kto ho spácha asi nebude priateľ opozície, ale radikalizovaný koaličník. Práve Fico, Blaha, Danko, Taraba, Huliak a spol. tu najviac štvali a radikalizovali spoločnosť, tak nech sú pekne ticho.

A že na demonštráciách sa kričí „Fico do basy“, no a čo? Aj ja si to myslím. Len za to, čo tu narobil za posledný rok, ako rozbil justíciu, médiá, mimovládky, rozhajdákal financie, urobil nezmyselnú konsolidáciu, ohrozil zdravotníctvo a fungovanie samospráv, ohrozil čerpanie eurofondov, znevážil dobré meno Slovenska v zahraničí, pchá sa do zadku Putinovi, čo súvisí s vlastizradou, podporuje antivaktera Kotlára a ohrozuje tak zdravie občanov, jeho nový trestný paškvil ohrozuje majetok a bezpečnosť občanov, dennodenne rozoštváva spoločnosť, tak za to všetko (pevne verím) do tej basy nakoniec aj pôjde spolu so svojimi kumpánmi a nech všetci zabudnú na ich svojvoľné a účelové amnestie.

Miroslav Súkeník

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NAKA už plní svoju funkciu a chráni premiéra FICA

NAKA sa konečne prestala venovať nezmyslom ako korupcia a podvody politikov a začala konečne plniť …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *