Home / SVET / Chorvátsky generálny prokurátor odstúpil z funkcie pre členstvo v Slobodomurárskej lóži

Chorvátsky generálny prokurátor odstúpil z funkcie pre členstvo v Slobodomurárskej lóži

20.2.2020 (Webnoviny.sk) – Chorvátska vláda vedená konzervatívnym Chorvátskym demokratickým spoločenstvom (HDZ) vo štvrtok prijala rezignáciu generálneho prokurátora Dražena Jeleniča. Ten sa rozhodol ponúknuť svoj odchod v stredu po tom, ako ho na to samotná vláda vyzvala.

Terč konšpiračných teórií

Problémom bolo podľa vlády to, že – ako sa ukázalo – Jelenič je členom Slobodomurárskej lóže. „Rád by som zdôraznil, že to neznamená, že generálny prokurátor postupoval protizákonne alebo nevykonával svoje povinnosti objektívne a nezávisle. Ale na tomto poste nemôžeme mať žiadne pochybnosti o nezávislosti či objektivite,“ vysvetľoval niekoľkodňovú vládnu kampaň za odstúpenie Jeleniča chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.

Slobodomurári sú medzinárodnou organizáciou, ktorá vznikla na začiatku 18. storočia s cieľom podporovať sociálnu spravodlivosť a dobročinnosť.

Veľmi málo sa verejne prezentuje, a aj preto je opradená tajomstvom a existuje okolo nej množstvo konšpiračných teórií, podľa ktorých sa toto spoločenstvo snaží tajnými cestami ovládnuť svet.

Štefánik bol tiež slobodomurárom

K slobodomurárom patrili tak rozdielne osobnosti, ako napríklad československí politici Milan Rastislav Štefánik, Edvard Beneš a Jan Masaryk, britský premiér Winston Churchill, zakladateľ moderného Turecka Mustafa Kemal Atatürk či americkí prezidenti George Washington a Harry Truman.

Členmi slobodomurárskych lóží boli aj ruský básnik Alexander Puškin, nórsky bádateľ Roald Amundsen, skladatelia Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart a Franz Liszt, spisovatelia Oscar Wilde, Hermann Hesse, Mark Twain a Rudyard Kipling či filozof Jean-Jacques Rousseau.

Do slobodomurárskej lóže patril aj taliansky expremiér Silvio Berlusconi, ktorého však odtiaľ vyhodili v roku 1981, a tiež nórsky krajne pravicový terorista Anders Breivik, ktorého vylúčili po tom, čo v roku 2011 povraždil 77 ľudí.

Viac k témam: generálny prokurátor, slobodomurári, Slobodomurárska lóža
Zdroj: Webnoviny.sk – Chorvátsky generálny prokurátor odstúpil z funkcie pre členstvo v Slobodomurárskej lóži © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Španielsko poskytlo Ukrajine ďalšiu pomoc, armáde dodali rakety pre systémy protivzdušnej obrany Patriot

Povedala to španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *