Home / SVET / Austrálsky štát Viktória pre masívne požiare predĺžil stav núdze a vyzval na evakuáciu obyvateľov

Austrálsky štát Viktória pre masívne požiare predĺžil stav núdze a vyzval na evakuáciu obyvateľov

9.1.2020 (Webnoviny.sk) – Úrady v austrálskom štáte Viktória pre masívne lesné požiare predĺžili stav núdze a vyzvali ľudí vo východných regiónoch na evakuáciu. Podľa predpovedí by sa tam totiž nebezpečné podmienky mohli pre suché veterné počasie v nasledujúcich dňoch zhoršiť.

Vietor a blesky

Premiér štátu Daniel Andrews vo štvrtok informoval, že nebezpečenstvo je pri takomto rozsahu požiarov ťažké predpovedať, a už platný sedemdňový stav núdze predĺžil o ďalších 48 hodín. Toto nariadenie dáva pohotovostným orgánom väčšie právomoci, píše spravodajský portál BBC.

Najväčšie riziko hrozí v piatok, keď by sa teploty mali vyšplhať až na 41 stupňov Celzia a mal by fúkať nebezpečný vietor sprevádzaný bleskami. To podľa miestnych predstaviteľov zhorší už existujúce požiare a možno spôsobí nové. Existujú aj obavy z megapožiaru, ktorý by mohol vzniknúť spojením veľkých požiarov vo Viktórii a susednom Novom Južnom Walese.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Lesné požiare v Austrálii (fotografie)

Tisícky domov je zničených

S lesnými požiarmi sa Austrália potýka už od septembra, no pre Viktóriu bude v súvislosti s ohňom najhorší zrejme tento mesiac. Varovania pred zhoršujúcimi sa podmienkami a výzvy na evakuáciu pred požiarmi platia aj v štátoch Južná Austrália a Nový Južný Wales, kde oheň naďalej ohrozuje životy ľudí a ich domovy.

Výstrahy vydali aj v Západnej Austrálii na predmestiach južne od Perthu. Tamojší požiar sa podľa verejnoprávneho vysielateľa ABC šíri smerom na severovýchod a hasia ho najmenej tri hasičské lietadlá. Požiare si v Austrálii vyžiadali životy 26 ľudí a zničili zhruba 2 000 domovov.

Viac k témam: lesné požiare v Austrálii
Zdroj: Webnoviny.sk – Austrálsky štát Viktória pre masívne požiare predĺžil stav núdze a vyzval na evakuáciu obyvateľov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinské útoky dronmi narušili 14 percent kapacity ruskej rafinácie ropy, Rusko bolo nútené zastaviť jej export

Dodávky elektriny pre civilistov aj armádu však narušili zanedbateľne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *