Home / EKONOMIKA / Obchodný register je zaplavený spiacimi firmami a rozdiely na Slovensku sú obrovské

Obchodný register je zaplavený spiacimi firmami a rozdiely na Slovensku sú obrovské

9.1.2020 (Webnoviny.sk) – Obchodný register na Slovensku je zaplavený spiacimi firmami. Podľa údajov poradenskej spoločnosti Bisnode sa v krajine nachádza viac ako 30-tisíc spoločností, ktoré nevyvíjajú žiadnu podnikateľskú činnosť. Je to historicky najviac za posledné štyri roky, odkedy Bisnode dáta o neaktívnych firmách sleduje. Rozdiely v krajoch, kde tieto spoločnosti „pôsobia“, sú pritom podľa spoločnosti obrovské.

Každá desiata firma je neaktívna

Aktuálne na Slovensku podniká bezmála 290 tisíc firiem (s.r.o. a akciové spoločnosti), z čoho vyplýva, že približne každá desiata spoločnosť je u nás neaktívna. Podľa interných odhadov Bisnode v roku 2019 bolo takýchto firiem u nás až 30 717.

„Naša metodika ukazuje, že medziročne sa podiel spiacich podnikateľských subjektov zvýšil o 1 004 spoločností, od roku 2017 o 1 353 a od roku 2016 dokonca až o 4 524 firiem. Za rok 2019 tak Slovensko eviduje najviac spiacich subjektov v histórii,“ uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Najmenej v Banskobystrickom kraji

Najväčší podiel neaktívnych subjektov sa nachádza v Bratislavskom kraji, presne 13 008, čo vysoko prevyšuje podiely v ostatných krajoch.

„Bratislava a okolie eviduje až o 74 percent viac nečinných firiem ako druhý kraj s najvyšších podielom týchto subjektov. V Trnavskom kraji podľa našej analýzy sídli 3 407 spiacich spoločností,“ dodala Petra Štěpánová s tým, že najmenej ich Bisnode eviduje v Trenčianskom kraji (1 387), Žilinskom kraji (1 746) a Banskobystrickom kraji (2 140).

Spoločnosť Bisnode spracúva ekonomické dáta a analýzy, pričom pôsobí v 19 krajinách Európy, kde zamestnáva 2 100 ľudí.

Viac k témam: obchodný register, poradenská spoločnosť Bisnode, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Obchodný register je zaplavený spiacimi firmami a rozdiely na Slovensku sú obrovské © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Tlaky na trh práce na Slovensku neustávajú, zamestnanosť klesá

Štatistika ukázala, že slovenská ekonomika na začiatku roka 2024 zlepšila svoj výkon, medziročné vzrástla o 2,7 %.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *