Home / SVET / Francúzsko sa v boji proti Islamskému štátu v Sýrii spolieha na Rusko, vraj majú spoločné záujmy

Francúzsko sa v boji proti Islamskému štátu v Sýrii spolieha na Rusko, vraj majú spoločné záujmy

16.10.2019 (Webnoviny.sk) – Francúzsko vyzvalo Európske štáty a ďalších členov koalície, ktorá bojuje proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii, aby sa po tom, ako sa USA vzdali svojej vedúcej úlohy v regióne, preskupila.

Porazenie Islamského štátu v Sýrii

Francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian sa v rozhovore pre televíziu BFM TV v stredu vyjadril, že sa jeho krajina teraz spolieha najmä na Rusko, vzhľadom na ich „spoločné záujmy“ v porazení IS v Sýrii.

Stiahnutie amerických vojakov zo severovýchodnej Sýrie podľa neho núti európskych lídrov, aby znovu prehodnotili ich spojenectvo so Spojenými štátmi v regióne.

Bezpečnosť Francúzska

Le Drian poznamenal, že počas tureckej ofenzívy v Sýrii proti kurdským bojovníkom je „v stávke“ aj samotná bezpečnosť Francúzska. „Prijatie tejto invázie“ podľa šéfa francúzskej diplomacie dáva priestor IS na návrat, keďže chaos umožňuje tisíckam bojovníkov IS zajatých v kurdských väzeniach z nich utiecť.

Ako pripomína agentúra AP, prázdno, ktoré v konflikte zanechalo USA, zapĺňa Rusko, ktoré nasadilo svoje jednotky pri hranici Sýrie a Turecka.

Viac k témam: Kurdi, Rusko, Sýria
Zdroj: Webnoviny.sk – Francúzsko sa v boji proti Islamskému štátu v Sýrii spolieha na Rusko, vraj majú spoločné záujmy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Litva nabáda ukrajinských mužov na návrat domov, obmedzí im sociálne dávky alebo vydávanie dokladov

Litovská vláda chce nasledovať príklad Poľska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *