Home / SVET / Viac ako dva milióny ľudí sú bez vody, v hlavnom meste Zimbabwe museli zatvoriť hlavnú čističku

Viac ako dva milióny ľudí sú bez vody, v hlavnom meste Zimbabwe museli zatvoriť hlavnú čističku

24.9.2019 (Webnoviny.sk) – Viac ako dva milióny obyvateľov metropoly afrického Zimbabwe Harare a okolitých miest sú bez vody po tom, ako úrady zatvorili hlavnú mestskú čističku. Po nedávnom výskyte cholery v tejto ekonomicky sa rozpadávajúcej krajine tak narastajú obavy z ďalších chorôb.

Predstaviteľom mesta sa nedarí získať cudziu menu v objeme približne 2,7 milióna dolárov mesačne (v prepočte približne 2,5 milióna eur) na nákup chemikálií na čistenie vody, navyše hladiny vôd v znečistených priehradách pre sucho neustále klesajú.

Hovorca mestskej rady Michael Chideme v utorok uviedol, že „postihnutí sú všetci v Harare“. Situáciu označil za nebezpečnú pre riziko chorôb prenášaných znečistenou vodou.

V hlavnom meste Harare sú pre nedostatok vody a rozpadnutú kanalizáciu časté týfusové ochorenia. Obyvatelia sú odkázaní na balenú vodu, niektorí sú nútení čerpať vodu z plytkých, nebezpečných studní a vykonávať svoju potrebu vonku.

Viac k témam: cholera, voda
Zdroj: Webnoviny.sk – Viac ako dva milióny ľudí sú bez vody, v hlavnom meste Zimbabwe museli zatvoriť hlavnú čističku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi obsadili päť dedín na severovýchode Ukrajiny, podľa gubernátora však nehrozí útok na Charkov

Ukrajinskí predstavitelia nekomentovali tvrdenia Moskvy, že niekoľko dedín v Charkivskej oblasti ovládlo Rusko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *