Home / SVET / Johnson požiada o prerušenie rokovania parlamentu, vraj budú mať dosť času na debatu o brexite

Johnson požiada o prerušenie rokovania parlamentu, vraj budú mať dosť času na debatu o brexite

28.8.2019 (Webnoviny.sk) – Britská vláda požiadala kráľovnú Alžbetu II. o prerušenie rokovania parlamentu. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Schôdzu prerušia 10. septembra, len niekoľko dní po tom, ako sa poslanci po letnej prestávke vrátia do práce a zároveň len niekoľko týždňov pred termínom brexitu, ktorým je 31. október.

Podľa premiéra Borisa Johnsona sa následne 14. októbra uskutoční tradičný príhovor kráľovej v parlamente. Znamená to však, že poslanci zrejme nebudú mať dosť času, aby schválili zákony, ktorými by mohli zabrániť brexitu bez dohody.

Debata o brexite

Poslanec Konzervatívnej strany Dominic Grieve označil krok za „škandalózny“ a varoval, že môže viesť k hlasovaniu o nedôvere Johnsonovej vláde. „Táto vláda padne,“ dodal.

Premiér však tvrdí, že za návrhom pozastaviť činnosť parlamentu nie je snaha pretlačiť brexit bez dohody a poslanci podľa neho budú mať ešte dosť času na debatu o odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

Chce opäť otvoriť dohodu

Johnson žiada európsky blok, aby opätovne otvoril dohodu vyrokovanú jeho predchodkyňou Theresou Mayovou. Stále však trvá na tom, že Británia opustí úniu 31. októbra s dohodou alebo bez nej.

Práve tento postoj viedol britskú opozíciu k spolupráci v snahe podniknúť kroky na presadenie zákona, ktorý by zablokoval brexit bez dohody. V utorok o tom informoval líder labouristov Jeremy Corbyn. Keď však 10. septembra činnosť parlamentu pozastavia, ostane im na to len niekoľko dní.

Viac k témam: Brexit, britský parlament
Zdroj: Webnoviny.sk – Johnson požiada o prerušenie rokovania parlamentu, vraj budú mať dosť času na debatu o brexite © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *