Home / POLITIKA / Zbili ho eštebáci. Dnes si ich váži a kritizuje facebook. Kto?

Zbili ho eštebáci. Dnes si ich váži a kritizuje facebook. Kto?

Pomyslená čiara medzi genialitiou a debilitou je veľmi úzka. Niekedy sa to zvrhne tak, že je to až neuveriteľné.

V ľudskom mozgu prebiehajú zmeny celý život. Kým najmä v detstve mozog nasáva informácie a vyvíja sa, v neskoršom veku (predovšetkým v starobe) dochádza k degradácii mozgu a u mnohých ľudí sa začínajú meniť mozgové štruktúry. Veľmi častým dôvodom zmien v ľudskom mozgu je choroba. Tou chorobou je demencia. Je to duševná choroba prejavujúca sa zhoršením pamäte a rozumových schopností v dôsledku degeneratívnych zmien v mozgovom tkanive. Dominuje pri nej syndróm demencie. Začína nenápadne a pozvoľne a nepretržite sa rozvíja v priebehu niekoľkých rokov. Veľmi často je pripisovaná príčinám ako je starnutie, únava alebo stres. Problematika demencie je celosvetový problém a počet pacientov sa zvyšuje vysokým tempom každý rok. Zatiaľ čo v roku 2015 bolo 47 miliónov pacientov s demenciou, odhady na rok 2030 sú 75 miliónov a v roku 2050 dokonca 131 miliónov osôb postihnutých demenciou. Demenciou trpí každý 20. človek nad 65 rokov. Po 80.roku veku je to každý piaty človek. Na Slovensku neexistujú presné štatistiky o výskyte ochorenia, ale odhaduje sa, že chorobou trpí takmer 60-tisíc pacientov. Predpokladá sa, že v roku 2040 vzrastie počet chorých na Slovensku až trojnásobne, na 180-tisíc.

Na Slovensku ale aj na celom svete súkromná americká sociálna sieť facebook umožnila miliónom ľudí bez ohľadu na ich vek, IQ, EQ, pohlavie, rasu, inteligenciu, chorobu, či iný handikep zverejňovať ich vlastné alebo cudzie fotky, názory, myšlienky a podobne.
A táto súkromná americká sociálna sieť facebook si určila svoje pravidlá, čo na nej „chorý, zdravý, biely, čierny, žltý, geniálny či blbý človek“ môže zverejňovať. A čítať príspevky a názory mnohých na FB je niekedy naozaj silná káva, čo všetko prebieha v mysliach miliónov ľudí.
Aj my v DENNÍKu POLITIKA máme milión výhrad voči pravidlám americkej sociálnej siete facebook (viacerí naši redaktori boli už viac krát zablokovaní) ale berieme to na vedomie. Berieme to na vedomie, lebo americká sociálna sieť facebook je súkromná firma. A súkromná firma si určuje pravidlá.
Ak nechce človek mať vzťahy so súkromnou firmou akou je napríklad FACEBOOK, nemusí s ňou byť VKONTAKTE. 
Situácia na Slovensku je naozaj vážna. Sociálne siete ako facebook na jednej strane umožnili šíriť myšlienky v okamihu sekúnd a spájať milióny ľudí. Zároveň ako dokazujú vedecké štúdie sociálne siete spôsobujú, že ľudia hlúpnu.
Je tragické nepochopenie komplexu vecí a hlavne nerozlišovania medzi sukromnými inštitúciami a inštitúciami štátu u mnohých ľudí, žiaľ aj v mozgu mnohých bývalých disidentov.
Je totiž zrejmé, že kým eštebáci boli inštitúciou štátu, facebook je súkromná firma.
Jediné vysvetlenie tragického nepochopenie komplexu vecí je vek, vek, starnutie mozgu a jeho zmeny, ktoré zmenia disidentov a bojovníkov proti nedomokratickému komunistickému režimu na niečo ťažko pomenovateľné. 
Pri všetkej úcte, pán Anton Selecký stále asi nechápe, že facebook je súkromná americká sociálna sieť. Nie je to štátna sociálna sieť (nefungovala by tak dobre, ako dobre funguje FB). Ak neche niekto byť na FB môže byť VKONTAKTE napríklad.
Glorifikácia eštebákov z úst A. Seleckého je tristná. Tak ako je tristné konanie konanie jeho kolegu z Bratislavej päťky Dr. Čarnogurského v posledných rokoch.
Obaja bývalí disidenti si totiž neuvedomujú, že za vyjadrenia, stanoviská, mitingy a demonštrácie, ktoré v tomto režime robia by v bývalom režime sedeli vo väzení. 
Obom disidentom želám veľa zdravia.
Marian Zaboj
politický komentátor
K tejto mojej poznámke ma viedol príspevok A. Seleckého, ktorý mi cez americkú sociálnu sieť facebook poslal náš čitateľ Peter ako TIP do DENNÍKa POLITIKA 

Kto je Anton Selecký?

Anton Selecký sa narodil 17. júna 1950 v Trenčíne. Ako ďalej píše vo svojom životopise (kopletný TU ) v roku 1975-1977 absolvoval vojenskú základnú službu. Rok založenia Charty 77 (jar 1977) bol dôležitým momentom v jeho živote. Pri jeho návrate z vojny (Bechyně v Čechách) bol zabitý štbákmi jeho kňaz-priateľ v Bratislave (Jaroslav Rusnák). Táto skutočnosť rozhodla o jeho disidentskej činnosti. Venoval sa dovozu, skladovaniu a distribúcii pašovanej náboženskej literatúry zo Západu, a od roku 1979, po návšteve o. Antona Hlinku v Mníchove aj spravodajskej činnosti pre RFE. V roku 1979 – 80 prežil vyšetrovaciu väzbu v Prahe-Ruzyni a v bratislavskom Justičnom paláci, odsúdený bol za pomoc pri úteku za hranice. V nasledujúcom období monitoroval prípady prenasledovania katolíckych aktivistov komunistickým režimom, na základe toho absolvoval niekoľko domových prehliadok, množstvo zatknutí a výsluchov. Od jesene 1987 až do novembra 1989 pôsobil v západných oznamovacích prostriedkoch (RFE, Hlas Ameriky) už verejne. V októbri 1988 sa stal členom založeného Hnutia za občiansku slobodu, ktoré až do novembra 1989 otvorene pôsobilo proti režimu. Od augusta 1989 až do prevratu bol trestne stíhaný v procese s tzv. „bratislavskou päťkou“ spolu so svojimi slovenskými kolegami-členmi Hnutia za občiansku slobodu a súdený za protištátnu činnosť – prípad známy ako „Bratislavská päťka“(dr. Ján Čarnogurský, prof. Miroslav Kusý, spisovateľka Hana Ponická a dr. Vladimír Maňák, Anton Selecký). Po prevrate pôsobí ako novinár na voľnej nohe v Slovenskom denníku, ktorý krátko viedol ako šéfredaktor (1992). V roku 1993 založil mariánsky časopis M ROSA a následne aj združenie Magnificat. V roku 2000 vydal ako autor publikáciu Diaľnica do pekla, doteraz režíroval niekoľko dokumentárnych filmov s mariánskou tematikou (Ohnisko mieru, Jediná Nádej, Čas rozhodnutia, Cesta na horu Zvir). Jeho hlavou činnosťou je publicistika. Od roku 1981 je ženatý, manželka Katarína, 5 detí.

 

Zaujímavé TIPY do DENNÍKa POLITIKA  honorujeme  v spolupráci s naším partnerom na  reklamné plochy a PR články čiastkou  od 10 do 100 EUR.

Vaše TIPY do DENNÍKa POLITIKA zasielajte na email: TIPYdoDENNIKA@dennikpolitika.sk  

NECENZUROVANÉ SPRÁVY ALEBO BULVÁR – prečítajte si, čo je DENNÍK POLITIKA – TU

DENNÍK POLITIKA vznikol ako projekt skupiny nezávislých novinárov a podnikateľov s cieľom zaplniť medzeru na mediálnom trhu a poskytovať správy v takej podobe, ako boli prijaté. V praxi to znamená, že prijatá správa sa nekomentuje (ak sa nejedná o komentár), ale sa podáva v tej podobe, ako bola získaná. Nechávame na čitateľovi, aby si vytvoril svoj vlastný názor. Správy necenzurujeme a necenzurujeme a ani nelimitujeme diskusiu. V tomto sme na európskom mediálnom trhu ako jediní, čo je tvrdenie, ktoré môžeme spoľahlivo dokázať. Veríme totiž, že sloboda slova je absolútna a nie relatívna, ako to je zakotvené v trestnom zákone takmer všetkých európskych krajín, vrátane Slovenska. Ak niekto zaručuje slobodu slova, ale obmedzuje ju tým, že tresce prejavy neznášanlivosti, útoky na inú rasu, náboženstvo, či etnickú skupinu – vlastne tú deklarovanú slobodu slova ruší. Kto totiž určuje ČO JE NEZNÁŠANLIVOSŤ a ČO JE ÚTOK NA INÚ ETNICKÚ SKUPINU? Zase len niekto konkrétny a robí to po línii svojich záujmov.

Poskytujeme priestor KAŽDÉMU, každej politickej strane – a čitatelia si určite všimli, že v tomto nerobíme rozdiel. Môže niekoho nahnevať, že dávame priestor niekomu, kto kritizuje jeho postoje, ale na druhej strane dáme priestor aj na reakciu, či na vlastný príspevok. Doteraz sme ešte NIKOHO neodmietli.

Vieme o tom, že náš denník nie je pre každého. Z tohto predpokladu sme aj vychádzali. Nie každý si chce myšlienky a správy utrieďovať sám. Sú ľudia, čo potrebujú spriaznenosť a pocit spolupatričnosti. DENNÍK POLITIKA je však pre týchto ľudí sklamaním. Poskytuje priestor pre každého a je jednak VÝBEROM informácií z celého sveta a na druhej strane FÓROM na vyjadrovanie pre čitateľov.

Ak sa niekomu zdá, že informácie, ktoré uverejňujeme sú nepravdivé, zavádzajúce a zbytočne škandalózne – mimo realitu, na to máme jednu odpoveď: Môže sa stať aj to. Tak ako všade inde, aj my máme rôzne zdroje informácií, externých spolupracovníkov a chyba sa môže stať. Na druhej strane uverejňujeme informácie, ktoré neuverejní NIKTO a to preto, že má strach alebo sa snaží ich zamlčať.

Čitatelia určite vedia o existencii WIKILEAKS. Jedná sa o sumár neuveriteľne znejúcich faktov a mnoho ľudí tieto informácie nikdy nevidelo. Môžu im veriť a nemusia, nič menej tieto informácie existujú a veľmi pravdepodobne sú aj pravdivé.

Pravda zvykne bolieť najviac. To je fakt, s ktorým sme počítali pri tvorbe nášho denníka, ale práve v tomto sme sa rozhodli nespraviť ústupok a presadzovať nezávislé informovanie a slobodu slova.

Na záver:

Chcete nám pomôcť skvalitniť a zlepšiť DENNÍK POLITIKA? Chcete nám pomôcť informovať verejnosť NESTRANNE, SLOBODNE A NEZÁVISLE ešte lepšie?

Uvítame pomoc stálych prekladateľov (angličtina, francúzština, španielčina, ruština, nemčina, prípadne aj iné jazyky), tvorcov videí, grafikov, informačných analytikov, autorov článkov, programátorov, študentov žurnalistiky, novinárov, jazykových korektorov/korektorky, proste každého, kto chce nejakým rozumným spôsobom zlepšiť obsah DENNÍKa POLITIKA.

Ozvite sa nám na:

redakcia@dennikpolitika.sk

alebo na FB

Zdroj: TU, TU, TU

 

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *