Home / EKONOMIKA / Agentúra S&P potvrdila rating Talianska, ale s negatívnym výhľadom

Agentúra S&P potvrdila rating Talianska, ale s negatívnym výhľadom

BRATISLAVA 28. apríla (WebNoviny.sk) – Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings potvrdila rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov Talianska v zahraničnej a domácej mene na úrovni BBB/A-2 s negatívnym výhľadom.

„Hoci terajšie ekonomické a fiškálne nastavenie smeruje verejný dlh nahor, naďalej sme presvedčení, že Taliansko profituje z dôveryhodnosti, ktorá podporuje jeho rating,“ uviedla agentúra.

Bohatá a diverzifikovaná ekonomika

K prednostiam krajiny patrí bohatá a diverzifikovaná ekonomika, podpora členstva v eurozóne zo strany verejnosti, vysoké úspory súkromného sektora a zmluvné záväzky dodržiavať Pakt stability a rastu Európskej únie.

Agentúra odhaduje, že v tomto roku talianska ekonomika reálne posilní iba o 0,1 percenta. S&P zároveň prognózuje, že hospodársky rast krajiny sa v roku 2020 zotaví, ale iba na úroveň zhruba 0,6 percenta.

Schodok rozpočtu sa zníži

Rozpočtový deficit Talianska v tomto roku bude podľa agentúry na úrovni 2,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), hoci vláda plánuje schodok vo výške 2,4 % HDP.

Do roku 2022 sa schodok rozpočtu Talianska podľa S&P trochu zníži, a to na 2,4 percenta HDP, ale verejný dlh mierne stúpne, a to do roku 2022 na úroveň 132,7 percenta HDP.

Viac k témam: rating, ratingová agentúra Standard and Poor’s (S&P), talianska ekonomika
Zdroj: Webnoviny.sk – Agentúra S&P potvrdila rating Talianska, ale s negatívnym výhľadom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Tlaky na trh práce na Slovensku neustávajú, zamestnanosť klesá

Štatistika ukázala, že slovenská ekonomika na začiatku roka 2024 zlepšila svoj výkon, medziročné vzrástla o 2,7 %.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *