Home / SLOVENSKO / Bratislava použije na rozvoj cyklotrás viac ako milión eur, rozšíri aj systém zdieľania bicyklov

Bratislava použije na rozvoj cyklotrás viac ako milión eur, rozšíri aj systém zdieľania bicyklov

BRATISLAVA 23. apríla (WebNoviny.sk) – Hlavné mesto použije na rozvoj cyklotrás viac ako jeden milión eur. Bratislavský magistrát momentálne pripravuje Akčný plán rozvoja cyklistickej a pešej zóny na rok 2019, ktorý onedlho oficiálne predstaví.

Na cyklotrasy chce mesto použiť bežné výdavky vo výške 260-tisíc eur a kapitálové výdavky 1 413 669 eur. Mesto plánuje investovať do opráv a údržby už existujúcich cyklotrás, ale aj do budovania nových. Agentúru SITA o tom informoval hovorca bratislavského magistrátu Peter Bubla.

Rozšírenie projektu zdieľania bicyklov

Bežné výdavky vo výške 260-tisíc eur rozdelí mesto na tri časti. Na opravu, údržbu a čistenie cyklotrás a dopravných značení, vybudovanie informačných tabúľ a cyklostojanov, úpravy priechodov na cyklotrasách mesto vyčlenilo 100-tisíc eur, ktoré pôjdu mestskému rozpočtovému podniku Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy (StaRZ).

Oddelenie stratégie a projektov dostane 130-tisíc eur na rozšírenie projektu Bikesharing, čo je systém zdieľania bicyklov, ktorý spustili v roku 2018. Zostávajúcich 30-tisíc eur použije oddelenie dopravného inžinierstva na navigačné dopravné značenia pre cyklistov.

Rekonštrukcia povrchu a priechodov

Kapitálové výdavky v celkovej výške 1 413 669 eur použije mesto na rekonštrukciu a budovanie cyklotrás. Mesto poskytne 300-tisíc eur na dokončenie cyklotrasy Starohájska, ktorú začali stavať v roku 2018 a pokračovanie projektu Bikesharing.

Ďalších 372-tisíc eur je určených na rekonštrukciu už existujúcich cyklistických chodníkov a zmiešaných chodníkov pre cyklistov a chodcov. Pôjde predovšetkým o rekonštrukciu povrchu a priechodov. Sú to napríklad projekty O6 Odborárska – 100 000 eur, O6 Vrakunská cesta – 72 000 eur, R13 Račianska – 50 000 eur a iné.

Pripravované cyklotrasy

Súčasťou rozpočtu sú aj kapitálové výdavky vo výške 241 669 eur na vybudovanie cyklotrasy Pri Mlyne vo Vajnoroch, ktorá je financovaná z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Predpokladá sa takisto spolufinancovanie zo strany hlavného mesta sumou 23 000 eur.

Na projektovanie a výstavbu ďalších cyklotrás mesto vyčlenilo 500-tisíc eur, predovšetkým na prípravu projektovej dokumentácie v súlade s platným územným plánom dopravy hlavného mesta.

Medzi nové pripravované cyklotrasy patria napríklad R13: 8 km (Kollárovo nám. – Hečkova), R20: 2,5 km (Hlavná stanica – Stanica Nivy), R16: 5,5 km (Kamenné nám. – Astronomická) alebo O5: 5,5 km (Most Lafranconi – Podkolibská) + 7,5 km (Račianska – Malý Dunaj).

Viac k témam: bicykel, cyklotrasa
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislava použije na rozvoj cyklotrás viac ako milión eur, rozšíri aj systém zdieľania bicyklov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Motocyklista v Žiline neprežil zrážku s nákladným autom (foto)

Dychová skúška u vodiča nákladiaka alkohol nepreukázala. U zosnulého motocyklistu bude vykonaná pitva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *