Home / EKONOMIKA / Slovensko sa vyhlo pokute v desiatkach miliónov eur od Bruselu, pomohli protikorupčné opatrenia

Slovensko sa vyhlo pokute v desiatkach miliónov eur od Bruselu, pomohli protikorupčné opatrenia

BRATISLAVA 11. decembra (WebNoviny.sk) – Slovensko sa vďaka nasadeným opatreniam na boj proti korupcii a zvýšenie transparentnosti, ktoré zaviedla Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v polovici roku 2016, vyhlo hroziacim sankciám zo strany Európskej komisie (EK) v objeme desiatok miliónov eur.

Odstúpili od desiatok zmlúv

PPA po zavedení protikorupčných opatrení odstúpila od 152 zmlúv a celkovo ušetrila 18,97 milióna eur. Informovalo o tom v utorok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) prostredníctvom tlačovej správy.

„Od môjho nástupu v roku 2016 intenzívne pracujeme na stransparentnení procesov a protikorupčných opatreniach. Po celý čas sme v úzkom kontakte s EK, rokujeme a konzultujeme ďalšie kroky. Aj vďaka nášmu ‚Plánu transparentnosti a prísnej kontroly oprávnenosti výdavkov‘ a nasadeniu zamestnancov agentúry, už po dvoch rokoch prichádzajú pozitívne výsledky a ocenenia EK prostredníctvom auditov,“ povedal generálny riaditeľ PPA a vedúci delegácie i hlavný vyjednávač s EK Juraj Kožuch.

Po takmer dva a pol roku tak zažíva Slovensko podľa MPRV návrat dôveryhodnosti projektových podpôr Programu rozvoja vidieka SR 2014 – 2020 (PRV SR). PPA od polovice roku 2016 zrealizovala podľa agrorezortu opätovné prehodnotenie kritizovaných podopatrení PRV SR, dopracovala série manuálov, metodík, príkazných a pokynových listov v súlade s EÚ a SR legislatívou.

Kompletná elektronizácia

Prekontrolovala vyhodnotenie tisícov rozpočtov žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci projektových opatrení. Zaviedla taktiež v rámci EÚ až 100-percentnú finančnú kontrolu na mieste a to pri úplne každej podanej žiadosti o platbu.

Pozitívne výsledky opatrení začali vykazovať už aj uzatvárané audity finančných operácií prijímateľov o nenávratný finančný príspevok EK.

„Od apríla 2016 došlo zo strany PPA k odstúpeniu od 152 zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Spolu s odstúpeniami samotných žiadateľov po zavedení našich opatrení ide celkovo o 222 zmlúv v sume 18,97 milióna eur. Ušetrené prostriedky tak budú môcť byť ďalej využité. Chcem sa poďakovať všetkým zamestnancom, ktorí kvôli tomu museli neraz zvládnuť invektívy zo strany niektorých žiadateľov. A zároveň chcem našich pracovníkov uistiť, že takéto správanie nebudeme tolerovať a podnikneme právne kroky. Poctivým a slušným žiadateľom sa chcem poďakovať a uistiť ich, že v zefektívňovaní a zjednodušovaní procesov budeme v agentúre aj naďalej pokračovať,“ dodal Juraj Kožuch.

PPA v najbližších rokoch čaká kompletná elektronizácia, ktorá podľa Kožucha zabezpečí úplnú digitalizáciu procesov pre žiadateľov.

Viac k témam: Európska komisia (EK), Juraj Kožuch, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, pokuta, poľnohospodárstvo, PPA Pôdohospodárska platobná agentúra, protikorupčné opatrenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko sa vyhlo pokute v desiatkach miliónov eur od Bruselu, pomohli protikorupčné opatrenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar (video)

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *