Home / SLOVENSKO / Horúci vzduch schladia búrky, výstraha prvého stupňa je vydaná pre celé Slovensko

Horúci vzduch schladia búrky, výstraha prvého stupňa je vydaná pre celé Slovensko

BRATISLAVA 12. júna (WebNoviny.sk) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na utorok pre celé Slovensko výstrahu prvého stupňa pred búrkami. V Bratislavskom kraji je vydaná 14.00 do polnoci, pre zvyšok krajiny platí už 9.00.

SHMÚ informuje, že ojedinele sa očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo  pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 20 m/s (65 – 70 km/h),“ uvádza SHMÚ.

Odporúčame:
Meteorológovia registrujú na Slovensku výskyt extrémnych zrážok, môže za to globálne otepľovanie

Pri spomínaných búrkach je podľa SHMÚ možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Denná teplota sa v utorok vyšplhá na 27 až 32 stupňov Celzia. Na Orave, v Liptove a severovýchode Slovenska bude okolo 25 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo 17 stupňov Celzia. Zafúka južný až juhozápadný, popoludní postupne severný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), ktorý však pri búrkach prechodne zosilnie.

Viac k témam: počasie, predpoveď počasia, SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav
Zdroj: Webnoviny.sk – Horúci vzduch schladia búrky, výstraha prvého stupňa je vydaná pre celé Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vytlačenie Čiernomorskej flotily bolo obrovským úspechom Ukrajiny, tvrdí Kobzová

Ide o bezpečnostný aj ekonomický úspech.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *