Home / SLOVENSKO / V Banskej Bystrici prebehla tichá manifestácia, prítomní vzdali hold odvahe Filipínca Henryho

V Banskej Bystrici prebehla tichá manifestácia, prítomní vzdali hold odvahe Filipínca Henryho

BANSKÁ BYSTRICA/BRATISLAVA 6. júna (WebNoviny.sk) – Tichou manifestáciou si v stredu viac ako 100 Banskobystričanov uctilo pamiatku Henryho z Filipín, ktorého 26. mája brutálne zabil útočník v Bratislave.

Zhromaždenie v Bratislave zrušili pre počasie

Na Námestí SNP pri morovom stĺpe vzdali zároveň aj hold jeho odvahe, lebo napriek presile vystúpil na ochranu žien. Zhromaždenia boli ohlásené aj v Košiciach, Trnave, Prahe, Brne a Luxemburgu. Plánované hlavné zhromaždenie v Bratislave organizátori vzhľadom na silnú búrku s intenzívnym dažďom presunuli, náhradný termín zatiaľ nekonkretizovali.

Odporúčame:
Generálny prokurátor sa vyjadril k prípadu zabitého Filipínca, skritizoval politikov aj ministra Gála

Ľudia v Banskej Bystrici svojou účasťou ukázali, že v demokracii nie je priestor pre násilie, extrémizmus a rasovú neznášanlivosť. Medzi účastníkmi sa objavil transparent s nápisom „Rasizmus – Sexizmus – Násilie – Nechceme!“. Radoslav Sloboda z platformy Nie v našom meste pripomenul tragickú udalosť, ktorá sa skončila smrťou mladého človeka, a následne si účastníci minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného Henryho Johna Serafica Acorda z Filipín.

Boj proti Goliášovi

„Jeho príbeh je ako príbeh Dávida a Goliáša, ale, bohužiaľ, neskončil sa tak, ako sme zvyknutí z dávnych textov. Naša sila nie je vo vypnutej hrudi, naša sila tkvie v obrane slabších a v neustálom šírení medziľudského pokoja a lásky. Aspoň tak by to malo byť,“ prihovoril sa k zúčastneným psychiater Michal Patarák. Na záver stretnutia ľudia zapálili sviečky pri fotografii Henryho a približne po dvadsiatich minútach sa v tichosti rozišli.

Odporúčame:
Zosnulého Henryho, ktorý zomrel po útoku Juraja H., dopraví späť na Filipíny letka ministerstva vnútra

Spomienkovú manifestáciu v Banskej Bystrici zorganizovala platforma Nie v našom meste, ktorá vznikla pôvodne ako reakcia na víťazstvo Mariana Kotlebu vo voľbách do Banskobystrického samosprávneho kraja v roku 2013. Odvtedy funguje ako neformálne združenie aktivistov a organizácií, ktorým záleží na rozvoji slobody, tolerancie a ľudských práv v Banskej Bystrici.

Zločin zabitia

V sobotu 26. mája v skorých ranných hodinách došlo na Obchodnej ulici v Bratislave k incidentu medzi dvoma mužmi, ktorý sa skončil fyzickým napadnutím jedného z nich, Filipínčana Henryho Johna Seraficu Acordu. Ten podľa medializovaných informácií bránil dve ženy, ktoré obťažoval 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy.

Odporúčame:
Video: Bratislava reaguje na násilnú smrť Filipínca, zvýši sa počet policajtov v službách

Napadnutý muž utrpel zranenia, ktoré si vyžiadali jeho okamžitý prevoz do nemocnice. Napadnutý Filipínčan na následky zranení v nemocnici zomrel. Policajný vyšetrovateľ prekvalifikoval vec na zločin zabitia. V prípade dokázania viny hrozí Jurajovi H. trest sedem až 12 rokov väzenia.

Viac k témam: #allforhenry, Banská Bystrica, pochod proti násiliu, spomienková manifestácia, zabitie Filipínca v Bratislave
Zdroj: Webnoviny.sk – V Banskej Bystrici prebehla tichá manifestácia, prítomní vzdali hold odvahe Filipínca Henryho © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne podvodné drony

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Slovensko okrem bilaterálnej humanitárnej pomoci bude Ukrajine aj naďalej nevojensky pomáhať v rámci medzinárodného spoločenstva krajín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *