Home / SLOVENSKO / Pri oprave domu nezabudnite na dotácie

Pri oprave domu nezabudnite na dotácie

BRATISLAVA 5. apríla 2018  – Ste majiteľom rodinného domu a máte v pláne rekonštrukciu? Nezabudnite sa obrátiť na štát, ktorý prijíma rôzne opatrenia na pomoc tým, ktorí sa rozhodli zlepšiť energetickú hospodárnosť svojho rodinného domu. Pripravili sme pre vás prehľad štátnych dotácií, vďaka ktorým môžete ušetriť tisícky eur a získať úsporné a komfortné bývanie.

Kvalitné zateplenie? Ušetrite dvakrát

Zateplenie dokáže ušetriť až 40 percent nákladov na vykurovanie (a chladenie) a pri obnove domu je prvým a základným krokom k úspore. Aj keď ide o pomerne nákladný zásah, investovať sa oplatí. Vďaka štátnej dotácii na zateplenie rodinných domov môžete získať až 8 800 eur. Ušetríte teda dvakrát – prvý raz pri vstupnej investícii a druhý raz pri vykurovaní. „Zateplenie domu je základným predpokladom úspory,” konštatuje Vladimír Balent, odborník na pasívne domy zo spoločnosti Isover. Okrem úspory však prináša aj komfort, ktorý sa nedá vyčísliť konkrétnou sumou. „Zateplenie zabraňuje únikom tepla, čo sa prejavuje napríklad tým, že obvodové múry domu viac nie sú studené. Na prvý pohľad to možno vyzerá ako nie veľmi významná zmena, no každý, kto si ňou prešiel pravdepodobne potvrdí, že výsledok sa so stavom ‘pred‘ nedá porovnať“, dodáva odborník.

Od apríla štát opäť prispieva na zateplenie

Žiadosti o príspevok na zateplenie rodinného domu môžete podávať elektronicky od 1. apríla do 31. augusta, alebo do naplnenia určeného počtu 500 zaevidovaných žiadostí. Na dotáciu má nárok každý majiteľ domu, ktorý bol skolaudovaný aspoň pred 10 (a viac) rokmi a má celkovú podlahovú plochu 150 m2 pri jednom a 300 m2 pri viacerých podlažiach. „Na Slovensku existuje obrovské množstvo domov, ktoré doslova vykurujú záhrady. Zateplenie je základným krokom, ktorým môžete začať premenu starej budovy na moderný dom,” dodáva Vladimír Balent. Vďaka dotácii môžete pokryť významnú časť nákladov na zateplenie fasády, strechy, vnútorných deliacich konštrukcií medzi vykurovaným a nevykurovaným priestorom či na výmenu okien. Minulý rok priniesol zmenu v podmienkach, čo pre spotrebiteľa znamená možnosť využiť štátnu dotáciu nielen na samotné zateplenie, ale aj na výmenu zdroja tepla. Postup ako získať dotáciu ponúka špecializovaná stránka www.vsetkoozatepleni.sk.

Dotácie môžete získať aj na trvalo udržateľné zdroje energie

O tom, že obnoviteľné zdroje energie dávajú zmysel, vedia odborníci už desaťročia. Dnes sú však konečne dostupné aj pre širokú verejnosť. Vstupné náklady na nákup a inštaláciu fotovoltických panelov, slnečných kolektorov či tepelného čerpadla síce boli donedávna také vysoké, že nad nimi väčšina ľudí ani neuvažovala. Situáciu zjednodušil štátny dotačný program Zelená domácnostiam pre rodinné a bytové domy. Národný projekt Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) funguje od roku 2015 a jeho cieľom je nainštalovať viac ako 15 tisíc systémov na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, teda fotovoltických panelov, slnečných kolektorov, tepelných čerpadiel, kotlov na biomasu a veterných turbín. Najvyššiu dotáciu, až 3 000 €, môžu záujemcovia získať na veterné turbíny a tepelné čerpadlá.

Druhá šanca pre biomasu

V rámci programu Zelená domácnostiam štát počas roka otvára rozličné výzvy pre jednotlivé zdroje energie. Napríklad o dotácie na kotly na biomasu mohli záujemcovia z domácností v mimobratislavských regiónoch žiadať od 13. marca 2018. Všetky ďalšie kolá sú tiež určené pre obyvateľov z regiónov mimo Bratislavy. To najbližšie odštartuje 10. apríla a v ňom si môžete dať preplatiť náklady na zariadenia na výrobu elektriny.

Ak nemáte však na dome vymenené okná a dom nie je zateplený, na tieto pokročilé metódy radšej zabudnite. Pokiaľ neviete, ktorý zdroj obnoviteľnej energie je ten správny, porovnajte si plusy aj mínusy jednotlivých zariadení. Výhody aj obmedzenia prehľadne zhŕňa SIEA na svojej stránke.

Zelené bývanie nie je luxus, ale nutnosť

Vysoké ceny za energie sú len jedným z dôvodov, pre ktorý sa zelené bývanie naozaj oplatí. Ďalším rozmerom je energetická sebestačnosť a šetrnosť k životnému prostrediu. Energetickú sebestačnosť si ako potrebu obvykle síce neuvedomujeme, no občas nám jej výhody pripomenú udalosti, akou bola napríklad plynová kríza na Slovensku v roku 2009. Na Slovensku je podľa oficiálnych zdrojov približne 800 tisíc rodinných domov a z nich je len 35 percent obnovených. Pre tých zvyšných je priestor na to, aby vylepšili svoje bývanie a využili  podporu od štátu.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Moskva na Ukrajine stratila ďalších viac ako tisíc vojakov, prišla aj o desiatky kusov techniky

Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na viac ako 465 000 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *