Home / SLOVENSKO / Námestie slobody zmení tvár, Banská Bystrica už pozná víťaza súťaže (foto)

Námestie slobody zmení tvár, Banská Bystrica už pozná víťaza súťaže (foto)

10.12.2023 (SITA.sk) – V meste pod Urpínom už poznajú víťaza medzinárodnej urbanisticko-architektonicko-krajinárskej súťaže na komplexnú revitalizáciu Námestia slobody, ktorú vyhlásili v apríli.

Informuje o tom mesto s tým, že najvyššie hodnotenie, zo štyroch súťažných tímov v užšom výbere, získal architektonický ateliér Between z Bratislavy.

Bezbariérová, mestotvorná a vizuálne atraktívna centrálna lokalita

Obnova má dodať celému územiu identitu, podporiť jeho funkčnú logiku, charakter a vizuálne ho zjednotiť. Vznikne tak nová bezpečná, bezbariérová, mestotvorná a vizuálne atraktívna centrálna lokalita Banskej Bystrice. Celkovo ide o územie s rozlohou približne 4,2 hektára.

Vyriešiť priestorové a funkčné problémy, povýšiť a podporiť význam hlavnej kompozičnej osi vedenej v smere východ – západ a vrcholiacej Pamätníkom SNP bolo zámerom súťažného zadania.

V rámci prvej etapy sa do súťažného dialógu zapojilo dvanásť renomovaných architektonických ateliérov zo Slovenska, Českej republiky, Veľkej Británie a Nemecka.

Na hodnotiacom zasadnutí komisie bola začiatkom júna tohto roka na základe kritérií kvality a zoznamu referenčných projektov vybraná štvorica tímov. Počas druhej etapy súťažného dialógu štyri úspešné architektonické ateliéry predstavili hodnotiacej komisii a prizvaným expertom koncepty riešenia rekonštrukcie aj dlhodobej vízie Námestia slobody.

Návrat k ľudskej mierke

V súťažnom dialógu komisiu najviac zaujal návrh a koncepčný prístup architektonického ateliéru Between, ktorý získal najvyššie hodnotenie. Ich nosnou myšlienkou je návrat k ľudskej mierke, podpora lokálnej identity a histórie, užívateľská flexibilita a adaptabilita na klimatické zmeny.

Architekti z tímu Between dokázali zapracovať a výborné rozvinúť odporúčania komisie a odborných expertov bez toho, aby stratili pôvodnú kvalitnú myšlienku z fázy konceptu. Priestor námestia je vyvážený a novonavrhnutý park sa javí ako dobre dostupný a prístupný pre všetkých, teda taký, aký by mestský, urbánny park mal byť,“ povedal člen hodnotiacej komisie taliansky architekt Mauro Mandelli.

Územie Námestia slobody začína Pamätníkom SNP a parkom pod ním, dláždenými plochami medzi hotelom Lux, Domom kultúry, bytovým domom a bankou. Po pretnutí komunikáciou pokračuje bývalým pamätníkom V. I. Lenina a plochami parkovej zelene na území Sídliska. Samospráva sa dlhodobo usiluje o celkovú obnovu uvedeného územia, hlavne priestranstva pred Domom kultúry, ako aj parkoviska pred bývalou Dopravnou bankou. Ide o významnú kompozičnú os v štruktúre mestského prostredia s množstvom miest záujmu s vysokou návštevnosťou. Je súčasťou priameho pešieho spojenia hlavnej železničnej stanice a autobusovej stanice s historickým jadrom a jeho okolím. Spolu so Strieborným námestím a Štadlerovým nábrežím tvorí trojicu najväčších prestupných uzlov mestskej a prímestskej hromadnej dopravy.

Kríženie motorovej dopravy a intenzívneho pešieho pohybu je podľa primátora Jána Noska ťažiskovým problémom námestia z pohľadu bezpečnosti chodcov a cyklistov, a tiež z pohľadu plynulosti cestnej premávky.

„Opravené cesty a chodníky, bezpečnejšie priechody pre chodcov, zrekonštruované autobusové zastávky a viac zelene. To všetko požadovali v celom priestore Banskobystričania, ktorí sa ešte vo februári 2021 zapojili do dotazníkového prieskumu organizovaného mestom,“ uviedol primátor, ktorý je rád, že predstavy ľudí o tom, ako by malo Námestie slobody vyzerať, sa stanú skutočnosťou.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vizualizácia obnovy Námestia slobody v Banskej Bystrici (fotografie)

Viac k témam: Námestie, Obnova budov, Primátor Banskej Bystrice, Rekonštrukcia
Zdroj: SITA.sk – Námestie slobody zmení tvár, Banská Bystrica už pozná víťaza súťaže (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *