Home / SLOVENSKO / Slovensko a Rakúsko majú záujem o posilnenie spolupráce v regióne a v rámci EÚ, tvrdí šéf rezortu diplomacie

Slovensko a Rakúsko majú záujem o posilnenie spolupráce v regióne a v rámci EÚ, tvrdí šéf rezortu diplomacie

30.10.2023 (SITA.sk) – Slovensko spája s Rakúskom množstvo spoločných záujmov a cieľov, záujem je aj o posilnenie spolupráce v regióne a v rámci .

Diskusia o Ukrajine aj Blízkom východe

Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR s tým, že šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) v pondelok telefonoval so spolkovým ministrom pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Alexandrom Schallenbergom.

Ministri diskutovali o situácii na Ukrajine, ako aj na Blízkom východe. Vymenili si aj informácie aj o narastajúcej migrácii a zhodli sa na úzkej spolupráci v snahe zabrániť nelegálnej migrácii. Zhodli sa tiež na pokračovaní v kontrolách na hraniciach.

Dôležitá spolupráca s Rakúskom

Ako rezort diplomacie ďalej uviedol, pre Slovensko je dôležitá spolupráca s Rakúskom, keďže ide o významného obchodného partnera a druhého najväčšieho zahraničného investora u nás.

„Vzťahy medzi našimi štátmi sú intenzívne a plné medziľudských kontaktov. Rakúsko je naším kľúčovým partnerom v regionálnej aj európskej politike a chcem zdôrazniť, že sme rovnako pripravení na užšiu spoluprácu a hľadanie nových príležitostí v oblastiach, z ktorých môžu naši občania a podniky naďalej profitovať a prosperovať,“ uviedol Blanár a doplnil, že takmer dvetisíc rakúskych firiem vytvára na Slovensku až 40-tisíc pracovných miest.

„Som však rád, že aj počet slovenských firiem v Rakúsku z roka na rok rastie a dnes ich je už vyše päťsto,“ dodal Blanár.

Ministri diskutovali aj o rozvoji regionálnej spolupráce v rámci Slavkovského formátu (S3), ktorému od júla 2023 predsedá Rakúsko s prioritami ako podpora západného Balkánu a agendy rozširovania EÚ.

Viac k témam: Nelegálna migrácia, rozširovanie EÚ, šéf rezortu diplomacie, Spolupráca
Zdroj: SITA.sk – Slovensko a Rakúsko majú záujem o posilnenie spolupráce v regióne a v rámci EÚ, tvrdí šéf rezortu diplomacie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezident má byť prezidentom všetkých ľudí, nie vlády. Pellegrini to podľa Čaputovej čoskoro pocíti

Prezidentka SR tiež uviedla, že považuje za zdravé a správne, aby prezident nemal záväzky a povinnosti voči vláde.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *