Home / SLOVENSKO / Pojednávanie v kauze vraždy mafiána Niguta sa blíži ku koncu

Pojednávanie v kauze vraždy mafiána Niguta sa blíži ku koncu

19.10.2023 (SITA.sk) – Čítaním výpovedí svedkov z prípravného konania a ďalších listinných dôkazov v štvrtok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici pokračovalo pojednávanie v kauze vraždy člena podsvetia Róberta Niguta.

Dôkazy alebo záverečné reči

Dvoch obžalovaných pred súd priviedla eskorta. Hlavné pojednávanie s Radovanom V. obžalovaným za objednávku dvoch úkladných vrážd a s Ladislavom A. obžalovaným za zločin úkladnej vraždy bude pokračovať 23. novembra, keď súd rozhodne, či budú ešte vykonané nejaké dôkazy.

V prípade, že nie, tak podľa predsedu senátu súd pristúpi k záverečným rečiam a obžalovaní budú mať právo záverečného slova.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry jedna objednávka vraždy bola dokonaná zastrelením príslušníka východoslovenského podsvetia Róberta Niguta obžalovaným Ladislavom A.

Likvidácia Niguta za 30-tisíc eur

Inú objednávku úkladnej vraždy predtým práve Nigut nedokonal, keď neúspešne strieľal neďaleko Košíc na podnikateľa Mariána Kakalejčíka.

Obidvaja obžalovaní pred súdom vinu popreli. Svedok a poškodený Kakalejčík vo februári na pojednávaní povedal, že neverí, že by si objednávku jeho vraždy objednal obžalovaný Radovan V.

Spolupracujúci obvinený František D. mladší ako svedok hovoril o ukrývaní Niguta a o dohode jeho likvidácie za 30-tisíc eur.

Skutky sa podľa obžaloby stali v roku 2013 a vzájomne súvisia. „V prípade uznania viny obžalovaným hrozia výnimočné tresty 25 rokov až doživotie,“ dodal prokurátor s tým, že Ladislav A. je už vo výkone trestu odňatia slobody za iné vraždy, kde bol právoplatne odsúdený na 25 rokov, a Radovan V. je vo väzbe.

Našli sa pozostatky

Pozostatky príslušníka východoslovenského podsvetia Róberta Niguta polícia vykopala 14. júla 2022 pri obci Dolný Chotár v okrese Galanta. Najvyšší súd SR potvrdil v apríli 2018 Nigutovi doživotný trest za členstvo v zločineckej skupine Róberta Okoličányho a viacero vrážd.

Už vtedy bol však nezvestný a konalo sa proti nemu ako proti ušlému, pričom hľadaný bol aj Interpolom. Nigut zmizol v roku 2013 po tom, čo sa mu v lokalite Jahodná pri Košiciach nepodarilo na objednávku zavraždiť podnikateľa z Gelnice.

Z vraždy Niguta obvinili pôvodne štyroch ľudí, okrem Radovana V. a Ladislava A. aj Františka D. ml. a Juraja B., ktorí spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Viac k témam: objednávka vraždy, Súdy, Vražda
Zdroj: SITA.sk – Pojednávanie v kauze vraždy mafiána Niguta sa blíži ku koncu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *