Home / EKONOMIKA / Tripartita žiada vyčíslenie dopadov zákona o zmene klímy na podnikateľské prostredie, riešili sa aj mimoriadne situácie

Tripartita žiada vyčíslenie dopadov zákona o zmene klímy na podnikateľské prostredie, riešili sa aj mimoriadne situácie

3.4.2023 (SITA.sk) – Sociálni partneri majú zásadné pripomienky k návrhu zákona o zmene klímy ako aj návrhu zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia.

Po pondelkovom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR o tom informovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Návrhu zákona chýba zásadná časť

Jednotliví členovia tripartity požadujú od rezortu životného prostredia vyčíslenie dopadov zmien na podnikateľské prostredie.

Ako na tlačovej besede po rokovaní uviedol 1. viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský, návrhu zákona o zmene klímy chýba zásadná a kľúčová časť, ktorou je vyčíslenie dopadov na podniky.

Zástupcovia zamestnávateľov chcú od štátu počuť, koľko ich jednotlivé zmeny budú stáť a ako im s tým štát dokáže pomôcť.

Vyčíslenie dopadov považuje za potrebné aj minister práce Milan Krajniak. „Ja to považujem za fér, v tomto si myslím, že sme v zhode,“ zhodnotil. O legislatíve tak budú ďalej rokovať.

Postupné vypínanie opatrení

Sociálni partneri hovorili aj o tom, že v súčasnosti sú na Slovensku v platnosti dve mimoriadne situácie, a to v súvislosti s pandémiou COVID-19 a v súvislosti s prílevom utečencov v dôsledku vojny na Ukrajine.

Platnosť mimoriadnych opatrení má podľa ministerstva práce ešte svoju relevanciu z dôvodu dodávok liekov, zabezpečenia ochranných opatrení v zariadeniach sociálnych služieb a integrácie ukrajinských utečencov.

Tripartita sa však dohodla na identifikovaní dopadov na pracovno-právne vzťahy a postupné vypínanie opatrení v súvislosti s mimoriadnou situáciou. Ohľadom harmonogramu vypínania sa ešte uskutočnia rokovania.

Minister práce Milan Krajniak na záver ocenil, že pondelkové rokovanie prebehlo v kultivovanej atmosfére. Sociálni partneri našli zhodu v ôsmich bodoch programu.

Viac k témam: dopady, Mimoriadna situácia, Podnikateľské prostredie, Tripartita, zákon o zmene klímy, Zamestnávatelia
Zdroj: SITA.sk – Tripartita žiada vyčíslenie dopadov zákona o zmene klímy na podnikateľské prostredie, riešili sa aj mimoriadne situácie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *