Home / SVET / Únia a jej partneri prisľúbili Turecku i Sýrii pomoc po ničivom zemetrasení, dostanú sedem miliárd eur

Únia a jej partneri prisľúbili Turecku i Sýrii pomoc po ničivom zemetrasení, dostanú sedem miliárd eur

20.3.2023 (SITA.sk) – Predstavitelia Európskej únie (EÚ) a jej medzinárodní partneri v pondelok prisľúbili sedem miliárd eur na pomoc Turecku a Sýrii, ktoré 6. februára zasiahlo ničivé zemetrasenie.

Pri nešťastí prišlo o život viac ako 52-tisíc ľudí, prevažná väčšina v Turecku. Takmer 300-tisíc budov v Turecku sa buď zrútilo, alebo boli vážne poškodené.

Vyššia výška pomoci

Z celkovej prisľúbenej sumy poputuje 6,05 miliardy eur do Turecka vo forme grantov a pôžičiek. Európska komisia a členské štáty EÚ, ako aj Európska investičná banka a Európska banka pre obnovu a rozvoj predstavujú viac ako 50 % tohto celkového prísľubu grantov s 3,6 miliardy eur,“ uviedla Európska komisia.

Medzinárodný záchranný výbor (IRC) predtým odhadol, že bude potrebná pomoc vo výške jednej miliardy a 397 miliónov dolárov. Nakoniec sa podarilo zhromaždiť omnoho vyššiu výšku pomoci.

„Ukázali sme ľuďom v Turecku a Sýrii, že podporujeme tých, ktorí to potrebujú,“ povedala predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen. Dodala, že prisľúbená pomoc obsahuje 1,1 miliardy eur od Komisie a 500 miliónov eur od Európskej investičnej banky, ktoré sú podporované z rozpočtu EÚ.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii (fotografie)

Financie zabezpečia v Sýrii jedlo i prístrešie

Ľudia na severozápade Sýrie, ktorý ovládajú povstalci, dostali veľmi malú pomoc predovšetkým pre hlboké rozpory, ktoré ešte zhoršila 12-ročná vojna v krajine.

EÚ uviedla, že 15,3 milióna Sýrčanov z 21,3 milióna obyvateľov potrebovalo humanitárnu pomoc už pred zemetrasením. Podľa Von der Leyen sa EÚ a partnerom podarilo pre ľudí v Sýrii získať 950 miliónov eur. „Toto je len prvý krok,“ podotkla.

„Ľudia postihnutí týmto ničivým zemetrasením sa spoliehajú na stretnutie darcov v Bruseli,“ povedala riaditeľka IRC v Sýrii Tanya Evansová, ktorá uviedla, že finančné prostriedky pomôžu zabezpečiť život zachraňujúce veci vrátane jedla, prístrešia, teplého oblečenia, čistej vody a zdravotnej starostlivosti.

Viac k témam: Zemetrasenie, Zemetrasenie v Turecku a Sýrii
Zdroj: SITA.sk – Únia a jej partneri prisľúbili Turecku i Sýrii pomoc po ničivom zemetrasení, dostanú sedem miliárd eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *