Home / POLITIKA / Ako a koľko zarába USA na vojne na UKRAJINE ? ŠOKujúce odhalenia

Ako a koľko zarába USA na vojne na UKRAJINE ? ŠOKujúce odhalenia

Deväť mesiacov po invázii na Ukrajinu začína Vladimir Putin lámať Západ.

Najvyšší európski predstavitelia sú nahnevaní na administratívu Joea Bidena a teraz obviňujú Američanov, že na vojne zarobili, zatiaľ čo krajiny EÚ trpia.

„Faktom je, že ak sa na to pozriete triezvo, krajina, ktorá najviac profituje z tejto vojny, sú USA, pretože predávajú viac plynu a za vyššie ceny a pretože predávajú viac zbraní,“ povedal pre POLITICO jeden vysoký predstaviteľ.

Výbušné komentáre – verejne aj súkromne podporované úradníkmi, diplomatmi a ministrami inde – sprevádzajú rastúci hnev v Európe kvôli americkým dotáciám, ktoré hrozia zničením európskeho priemyslu. Kremeľ pravdepodobne uvíta otravu atmosféry medzi západnými spojencami.

„Nachádzame sa skutočne v historickej križovatke,“ povedal vysoký predstaviteľ EÚ a tvrdil, že dvojitý zásah, ktorým sú narušenie obchodu zo strany amerických dotácií a vysokých cien energií, predstavuje riziko obrátiť verejnú mienku proti vojnovému úsiliu a transatlantickej aliancii. „Amerika si musí uvedomiť, že verejná mienka sa v mnohých krajinách EÚ mení.“

Hlavný diplomat EÚ Josep Borrell vyzval Washington, aby reagoval na európske obavy. „Američania – naši priatelia – prijímajú rozhodnutia, ktoré majú na nás ekonomický dopad,“ povedal v rozhovore pre POLITICO.

Najväčším bodom napätia v posledných týždňoch boli Bidenove zelené dotácie a dane, ktoré podľa Bruselu nespravodlivo odkláňajú obchod od EÚ a hrozia zničením európskeho priemyslu. Napriek formálnym námietkam z Európy Washington zatiaľ neprejavil žiadne známky toho, že by ustúpil.

Narušenie spôsobené Putinovou inváziou na Ukrajinu zároveň privádza európske ekonomiky do recesie, pričom inflácia raketovo stúpa a ničivý tlak na dodávky energie ohrozuje túto zimu výpadky prúdu a prídelový systém.

Keď sa krajiny EÚ snažia znížiť svoju závislosť od ruskej energie, namiesto toho sa obracajú na plyn z USA – ale cena, ktorú Európania platia, je takmer štyrikrát vyššia ako rovnaké náklady na palivo v Amerike. Potom je tu pravdepodobný nárast objednávok na vojenskú súpravu americkej výroby, keďže európske armády krátko po odoslaní zbraní Ukrajine.

Na najvyšších predstaviteľov v Bruseli a iných hlavných mestách EÚ je toho všetkého priveľa. Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že vysoké ceny plynu v USA nie sú „priateľské“ a nemecký minister hospodárstva vyzval Washington, aby prejavil väčšiu „solidaritu“ a pomohol znížiť náklady na energie.

Ministri a diplomati so sídlom inde v bloku vyjadrili frustráciu nad tým, ako Bidenova vláda jednoducho ignoruje vplyv svojej domácej hospodárskej politiky na európskych spojencov.

Keď sa lídri EÚ minulý týždeň zaoberali Bidenom kvôli vysokým cenám plynu v USA na stretnutí G20 na Bali, podľa vyššie uvedeného vyššieho predstaviteľa sa zdalo, že americký prezident o tejto otázke jednoducho nevie. Ďalší predstavitelia EÚ a diplomati sa zhodli, že americkým problémom je nevedomosť o dôsledkoch pre Európu.

„Európania sú zjavne frustrovaní z nedostatku predchádzajúcich informácií a konzultácií,“ povedal David Kleimann z think-tanku Bruegel.

Predstavitelia na oboch stranách Atlantiku si uvedomujú riziká, ktoré bude mať pre západnú alianciu čoraz toxickejšia atmosféra. Hašterenie je presne to, čo by si Putin prial, zhodli sa diplomati EÚ a USA.

Rastúci spor o Bidenov zákon o znižovaní inflácie (IRA) – obrovský balík daní, klímy a zdravotnej starostlivosti – opäť priviedol obavy z transatlantickej obchodnej vojny na popredné miesto v politickej agende. Ministri obchodu EÚ majú diskutovať o svojej reakcii v piatok, keď predstavitelia v Bruseli vypracúvajú plány na núdzový vojnový balík dotácií na záchranu európskeho priemyslu pred kolapsom.

„Zákon o znižovaní inflácie je veľmi znepokojujúci,“ povedala holandská ministerka obchodu Liesje Schreinemacher. „Potenciálny vplyv na európske hospodárstvo je veľmi veľký.“

„Spojené štáty sledujú domácu agendu, ktorá je, žiaľ, protekcionistická a diskriminuje amerických spojencov,“ povedal Tonino Picula, vedúci predstaviteľ Európskeho parlamentu v oblasti transatlantických vzťahov.

Americký predstaviteľ zdôraznil, že nastavenie cien pre európskych kupcov plynu odráža rozhodnutia súkromného trhu a nie je výsledkom žiadnej politiky ani akcie americkej vlády. „Americké spoločnosti boli transparentnými a spoľahlivými dodávateľmi zemného plynu do Európy,“ uviedol predstaviteľ. Vývozná kapacita bola obmedzená aj júnovou nehodou, ktorá si vynútila odstavenie kľúčového zariadenia.

Vo väčšine prípadov, dodal úradník, rozdiel medzi vývoznými a dovoznými cenami nepripadá na amerických vývozcov LNG, ale na spoločnosti, ktoré ďalej predávajú plyn v rámci EÚ. Najväčším európskym držiteľom dlhodobých kontraktov na plyn v USA je napríklad francúzska TotalEnergies .

Nie je to nový argument z americkej strany, ale nezdá sa, že by Európanov presvedčil. „Spojené štáty nám pri prekročení Atlantiku predávajú svoj plyn s multiplikačným efektom štyri,“ povedal v stredu vo francúzskej televízii európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. „Samozrejme, že Američania sú naši spojenci… ale keď sa niečo pokazí, je potrebné, aby to povedali aj spojenci.“

Lacnejšia energia sa rýchlo stala obrovskou konkurenčnou výhodou aj pre americké spoločnosti. Podniky plánujú nové investície v USA alebo dokonca premiestňujú svoje existujúce podniky z Európy do amerických tovární. Len tento týždeň chemická nadnárodná spoločnosť Solvay oznámila , že si pre nové investície vyberá USA pred Európou, v poslednom zo série podobných oznámení od kľúčových priemyselných gigantov EÚ.

Spojenci alebo nie?
Napriek nezhodám v oblasti energetiky, až keď Washington oznámil schému priemyselných dotácií vo výške 369 miliárd dolárov na podporu zeleného priemyslu podľa zákona o znižovaní inflácie , Brusel prešiel do úplnej paniky.

„Zákon o znižovaní inflácie všetko zmenil,“ povedal jeden diplomat EÚ. „Je Washington stále naším spojencom alebo nie?“

Pre Bidena je legislatíva historickým klimatickým úspechom. „Toto nie je hra s nulovým súčtom,“ povedal americký predstaviteľ. „IRA bude pestovať koláč pre investície do čistej energie, nie ho rozdeľovať.“

Ale EÚ to vidí inak. Predstaviteľ francúzskeho ministerstva zahraničných vecí povedal, že diagnóza je jasná: Ide o „diskriminačné dotácie, ktoré narušia hospodársku súťaž“. Francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire tento týždeň dokonca obvinil USA, že idú čínskou cestou ekonomického izolacionizmu, a vyzval Brusel, aby zopakoval takýto prístup.„Európa nesmie byť posledným z Mohykánov,“ povedal.

EÚ pripravuje svoje reakcie, ako napríklad veľký dotačný tlak , aby zabránila tomu, aby európsky priemysel vyhladili americkí rivali. „V tomto vzťahu zažívame plíživú krízu dôvery v obchodných otázkach,“ povedal nemecký europoslanec Reinhard Bütikofer.

„V určitom bode sa musíte presadiť,“ povedala francúzska europoslankyňa Marie-Pierre Vedrenne. „Sme vo svete boja o moc. Keď zápasíte v rukách, ak nie ste svalnatí, ak nie ste pripravení fyzicky aj psychicky, prehrávate.“

V zákulisí tiež narastá podráždenie ohľadom peňazí prúdiacich do amerického obranného sektora.

USA sú zďaleka najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine, pričom od začiatku vojny dodali zbrane a vybavenie v hodnote viac ako 15,2 miliardy dolárov. EÚ podľa Borrella doteraz poskytla Ukrajine vojenské vybavenie v hodnote približne 8 miliárd eur .

Podľa jedného vysokého predstaviteľa z jedného európskeho hlavného mesta môže doplnenie zásob niektorých sofistikovaných zbraní trvať „roky“ kvôli problémom v dodávateľskom reťazci a výrobe čipov. To vyvolalo obavy, že americký obranný priemysel môže z vojny profitovať ešte viac.

Pentagon už pripravuje plán na zrýchlenie predaja zbraní, keďže tlak spojencov reagovať na väčšie požiadavky na zbrane a vybavenie rastie.

Iný diplomat EÚ tvrdil, že „peniaze, ktoré zarábajú na zbraniach“, by mohli Američanom pomôcť pochopiť, že zarobiť „všetku tú hotovosť na plyne“ môže byť „trochu priveľa“.

Diplomat argumentoval, že zľava z cien plynu by nám mohla pomôcť „udržať jednotnú verejnú mienku“ a rokovať s tretími krajinami o dodávkach plynu. mať obrovské zisky z vašich problémov,“ povedal diplomat.

Giorgio Leali, Stuart Lau, Camille Gijs, Sarah Anne Aarup a Gloria Gonzalez prispeli správami.

Článok bol prevzatý a preložený z portálu politico.eu v rámci rubriky: VÝBER Z RÔZNYCH ZDROJOV BEZ CENZÚRY

Zdroj: TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *