Home / SVET / Ukrajinci pokračujú v ofenzíve a v Chersonskej oblasti zrejme prelomili ruské línie

Ukrajinci pokračujú v ofenzíve a v Chersonskej oblasti zrejme prelomili ruské línie

3.10.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 3. septembra 16:29

Ukrajinské jednotky v pondelok pokračovali v ofenzíve, pričom zahraniční pozorovatelia naznačili nové zisky v strategickej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorú chce Kremeľ anektovať.

Vlajky pri Chreščenivke

Cherson bol pre Ukrajincov jedným z najťažších bojísk, v tejto oblasti dosahujú pomalší pokrok ako napríklad v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajinské médiá v pondelok upozornili na obrázok ukrajinských jednotiek s vyvesenými vlajkami pri dedine Chreščenivka, ktorá sa nachádza v rovnakej časti Chersonskej oblasti, kde ukrajinské jednotky zrejme prelomili ruské línie.

Útočné operácie na juhu

Napriek nedávnym úspešným úderom na zásobovacie trasy boli ukrajinské útočné operácie na juhu zatiaľ pomalšie a menej úspešné v porovnaní so severovýchodom, keďže otvorené priestranstvo južnej Ukrajiny ľahko vystavuje útočiace sily paľbe ruského delostrelectva a náletom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Rusmi dosadený predstaviteľ v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov v pondelok ráno vo videu priznal, že ukrajinské sily „prerazili trochu hlbšie“. Trval však na tom, že „všetko je pod kontrolou“ a že ruský „obranný systém funguje“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým v nočnom videopríhovore k národu oznámil, že ukrajinská armáda oslobodila obce Archanhelske a Myroľubivka v Chersonskej oblasti.

Postup v Luhanskej oblasti

Ukrajinskí vojaci sa okrem Chersonskej oblasti na juhu postupne tlačia i do Luhanskej oblasti na východe krajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na proruských predstaviteľov v Luhansku.

Po tom, ako ukrajinské sily cez víkend získali strategické východoukrajinské mesto Lyman, podľa Moskvou dosadených predstaviteľov i ruských propagandistov pokračujú v protiofenzíve v Luhanskej oblasti.

„Ozbrojeným silám Ukrajiny sa podarilo prekročiť administratívnu hranicu Luhanskej ľudovej republiky a získať oporu v smere k mestu Lysyčansk,“ uviedol na Telegrame vojenský predstaviteľ samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Andrej Maročko. Vzápätí dodal: „V skutočnosti ukrajinské jednotky vstúpili do ‚ohnivého vreca‘ a naše jednotky ich aktívne ničia.“

Ako na rovnakej platforme uviedol vojenský bloger a analytik Jurij Podoľaka, ukrajinské sily pokračujú v ofenzíve smerom k Rusom okupovaným mestám Svatove a Kreminna v Luhanskej oblasti.

Viac k témam: Cherson, Donbas, Lysyčansk, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajinci pokračujú v ofenzíve a v Chersonskej oblasti zrejme prelomili ruské línie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pri útokoch na dedinu Očeretyne používajú aj chemické zbrane, tvrdí hovorca ukrajinskej skupiny síl

Dedina leží približne 50 kilometrov južne od mesta Časiv Jar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *