Home / SLOVENSKO / Bratislavská Karlova Ves má nový multifunkčný park, užijú si ho skateboardisti aj mamičky s deťmi (foto)

Bratislavská Karlova Ves má nový multifunkčný park, užijú si ho skateboardisti aj mamičky s deťmi (foto)

6.5.2022 (Webnoviny.sk) – V bratislavskej Karlovej Vsi pribudol oproti kostolu sv. Michala nový verejný priestor – multifunkčný park.

Ako informovali zástupcovia magistrátu Bratislavy na piatkovom brífingu, nachádza sa v ňom skatepark, bežecká dráha, fitnes preliezačky, detské ihrisko, tribúna na pozorovanie okolia, a tiež relaxačná zóna s lavičkami a zeleňou.

Japonci venovali sakury

„Celý priestor skrášľuje 37 sakúr, ktoré venovalo Japonské veľvyslanectvo,“ skonštatovali zástupcovia mesta. S výstavbou začali v máji 2021 a celkové náklady z rozpočtu mesta predstavovali 470-tisíc eur s DPH.

Park vznikol v rámci programu Živé miesta a podieľalo sa na ňom hlavné mesto v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) a mestskou časťou Karlová Ves.

Pozemok vedľa obnovenej Karloveskej radiály bol v minulosti bez využitia. Na ploche 4 570 metrov štvorcových sú tri zóny.

„Najväčším lákadlom je športová zóna so skateparkom a parkúrovým ihriskom, ktoré vzišli z iniciatívy mestskej časti s miestnou skateboardingovou a parkúrovou komunitou,“ skonštatovala hovorkyňa MIB Annamária Ondrejková.

Bezpečnosť postrážia kamery

V detskej zóne sa nachádza šmykľavka, hrací tunel, minifutbal či sedacie valce. Tretiu multifunkčnú zónu tvorí bežecká dráha, fitness preliezačky a pingpong.

„Jednotlivé zóny v parku oddeľuje zeleň s lavičkami, čo pomáha dotvárať príjemné miesto pre všetky generácie,“ poznamenala Ondrejková. V parku je aj pitná fontánka a tribúna.

„Veľkým benefitom je nové osvetlenie a kamerový systém, čím sa v celom území zvýši bezpečnosť,“ doplnila. Významnú úlohu v celom parku zohráva zeleň, ktorá najmä počas letných mesiacov pozitívne ovplyvní lokálnu mikroklímu.

„Okrem sakurovej aleje sa v parku nachádza aj dažďová záhrada, ktorá dokáže absorbovať veľké množstvo vody z prívalových dažďov,“ vysvetlila Ondrejková s tým, že kým v minulosti voda odtiekla priamo do kanalizácie, dažďová záhrada pomôže vodu v území zachytiť, aby sa postupne vyparila do ovzdušia. V celom parku sú tiež vodopriepustné povrchy.

Viac k témam: multifunkčný park, Projekt Živé miesta
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislavská Karlova Ves má nový multifunkčný park, užijú si ho skateboardisti aj mamičky s deťmi (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezident má byť prezidentom všetkých ľudí, nie vlády. Pellegrini to podľa Čaputovej čoskoro pocíti

Prezidentka SR tiež uviedla, že považuje za zdravé a správne, aby prezident nemal záväzky a povinnosti voči vláde.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *