Home / POLITIKA / Generácia Covid-19
Covidova generacia - deti

Generácia Covid-19

Rok sa  s rokom stretol a my by sme mali čoraz viac pomýšľať na označovanie našich čias ako doba predcovidová, doba covidová a dúfajme aj doba pocovidová.

Prežívame tieto chvíle na vlastnej koži a tak nemusím opisovať to, čo sa deje vôkol nás. Ako to však budeme hodnotiť s odstupom času.  Ako budeme spomínať a hovoriť svojim deťom a detným deťom, aké to bolo, keď sme nenosili rúška, keď sme sa nebáli cudzím podať ruku a nemusela to byť len tá pomyselná pomocná, ale aj obyčajne ľudská ruka.  Dokážeme sa ešte nenútene zabávať, ak si pomyslíme nato, že sme v neustálom ohrození? A takto by som mohol opisovať dni a týždne, ktoré prežívame neraz i nasilu. Trápia nás premárnené pracovné príležitosti, nezarobené peniaze, ale otravujú nás aj ustavičné zákazy a usmernenia, príkazy a straty. Tie sú neraz na úrovni našej ľudskej podstaty. Strácame, ale uvedomujeme si, čo všetko strácajú naše deti? Čiže tí nasledovníci, ktorí budú žiť v dobe pocovidovej?  Istotne  zatiaľ  hypoteticky  predpokladáme, že  COVID generácia bude menej vzdelaná,  ale je toto  vzdelanie   čo ponúkame a dávame  aj múdrosťou ? Pýta sa pán profesor Miron Zelina.

Budú tieto  COVID   deti menej úspešné výkonovo  v  živote?  Je  taká dynamika  zmien, že  sa   budú aj tak musieť  učiť  nanovo  alebo novo nové veci. Koľko z toho,  čo sme  klasicky  učili   si  človek  pár  rokov  po škole  alebo v dospelosti  bude  pamätať  ?  Budú  tieto deti menej  šťastné v  dospelosti? Možno to bude  stimulovať  tieto  deti v  čase  ich dospievania  a dospelosti k väčšiemu sebazdokonaľovaniu  , čiže auto kreativite. Nemáme kontrolnú  skupinu  či  budú  tieto  COVID  deti menej vzdelané . Môžeme to porovnať  len v čase ,  ale to nie je metodologicky  ono. Vedieť  neznamená poznať  a  poznať  neznamená  ešte  tvoriť. Ani jedna  entita  z  tejto trojici nezaručuje  šťastie, pokiaľ  pre
niekoho nie  je  šťastie  zmyslom života. Aj tak  sa prikláňam k názoru , že  v demografii sa používa označenie Husákove deti, tak v  spoločensko-vedných odboroch sa, žiaľ, bude musieť spracovať aj fenomén  COVIDOVÝCH  detí, a vôbec nemyslím demograficky zvýšenú pôrodnosť, ktorá  stúpla vďaka tomu, že sú ľudia spolu viac doma. Ale ide mi o tie deti,  ktoré  budú ochudobnené nielen o vedomosti a znalosti, ale aj o sociálne zručnosti  a neblahý účinok nevyučovacieho procesu sa možno prejaví až po  rokoch..

Myslím si,  že deti budú postihnuté, ale niektorým  to je asi  jedno, veď  ony aj tak niektorí moc nečítajú, neučia sa, mladá generácia má časť  duševnej potravy z internetu. A pritom, internet nie je vždy  zdrojom rozmýšľania, internet je často  pohrebisko mŕtvych faktov.

Otázka je, či ľahký priebeh COVIDU 19  u deti nebude mat nejaký negatívny zdravotný impakt v budúcnosti (samozrejme, to platí aj o dospelých).

PhDr. Dušan Piršel

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *