Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Agentúra S&P potvrdila rating automobilky Jaguar Land Rover na úrovni B+ s negatívnym výhľadom

Agentúra S&P potvrdila rating automobilky Jaguar Land Rover na úrovni B+ s negatívnym výhľadom

11.8.2019 (Webnoviny.sk) – Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings potvrdila britskému výrobcovi áut Jaguar Land Rover (JLR) dlhodobý emisný rating (IDR) na úrovni B+ s negatívnym výhľadom a ukončila proces revízie ratingu automobilky s možnosťou jeho zníženia.

Predaj sa zotaví

Úverový profil automobilky podľa agentúry zostáva pod tlakom po tom, ako výkon JLR v prvom kvartáli jej terajšieho účtovného roka bol slabší, ako sa očakávalo. Hoci predaj áut firmy v Británii stúpol o 2,6 percenta, na iných trhoch klesol.

V Severnej Amerike sa predaj áut JLR medziročne znížil o 0,6 percenta, v Európe klesol o 9,3 percenta a v Číne oslabil o 29,2 percenta. S&P však očakáva, že predaj áut Jaguar Land Rover sa v najbližších 12 až 24 mesiacoch postupne zotaví, keďže ho podporí uvedenie nových modelov a stabilizácia čínskeho trhu.

Zníženie nákladov

Agentúra zároveň predpokladá, že ziskovosť firmy sa zlepší vďaka zníženiu nákladov. Prognózuje, že JLR za účtovný rok končiaci sa v marci 2020 predá približne 600 tis. vozidiel a tržby spoločnosti sa zvýšia na viac ako 25 mld. libier (GBP).

Negatívny výhľad ratingu firmy však naznačuje, že JLR čelí riziku slabšieho rastu trhu, ako sa očakáva, a tiež potenciálnemu brexitu bez dohody a novým clám zo strany USA. Automobilka Jaguar Land Rover v októbri 2018 otvorila svoj závod v Nitre. Jeho produkcia má byť 150 000 áut ročne. Investícia dosiahla 1,4 miliardy eur.

(1 EUR = 0,92820 GBP)

Zdroj: Webnoviny.sk – Agentúra S&P potvrdila rating automobilky Jaguar Land Rover na úrovni B+ s negatívnym výhľadom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *