Home / EKONOMIKA / Bankovníctvo / Čo všetko o vás banky pri žiadosti o úver vedia?

Čo všetko o vás banky pri žiadosti o úver vedia?

Ak máte ďaleko do výplaty, rekonštruujete alebo si zariaďujete úplne nové bývanie, možnosť rýchleho a výhodného úveru je pre vás často najlepšou a jedinou možnosťou. Ekonomická situácia mnohých mladých rodín je pomerne zlá, čo znamená, že naplniť rodinnú kasu vlastnými úsporami nie je tak jednoduché. Až tak rýchlo a bezstarostne sa ale nedostanete ani k úveru, a to ani vtedy, keď vám v mobilnej aplikácii nabehne jeho predschválená ponuka. 

Aj napriek tomu, že ste klientom konkrétnej banky, kde vám chodia na účet peniaze, vždy si potrebuje táto inštitúcia o vás niektoré informácie dodatočne preveriť. Ako je na tom vaša platobná schopnosť a plnenie si záväzkov vyplývajúcich z úverových zmlúv uzavretých s inými finančnými spoločnosťami, ale aj to, koľko vám ostane na živobytie, ak vás pôžička ihneď zaujme a rozhodnete sa ju čerpať. 

Kľúčové informácie pri rozhodnutí o poskytnutí úveru

Tie si banka o vás nájde v spoločnom registri bankových informácií (SRBI), spoločnosť založená tromi najväčšími bankami, akási databáza všetkých klientov bánk, ktorí sa rozhodli využiť rôzne produkty finančných spoločností. 

Banka v ňom vidí, to, ako si plníte záväzky vyplývajúce z úverových zmlúv všetkých bankových aj nebankových spoločností. Či máte všetky svoje záväzky doriešené alebo ich zodpovedne naďalej plníte. Tento nástroj sa už dlhšiu dobu používa na znižovanie úverového rizika a ochraňuje aj samotných klientov. 

V registroch môže byť aj ten, kto úver ešte nemá

Ak ste si mysleli, že máte čisté konto, pretože ste nikdy o žiadnu podobnú službu nežiadali, no práve teraz by sa vám mini pôžička hodila, v prípade, že ste ručiteľom, ste v tomto centrálnom registri evidovaný, čo môže vaše šance na úspech pri schválení žiadosti o úver znížiť, nehovoriac, ak je osoba, ktorej ste ručili neschopná svoj úver splácať. 

Aké informácie register eviduje?

V prvom rade vás musí každá banka identifikovať, čo znamená, že potrebuje od vás osobné identifikačné údaje, ktoré sa po uzatvorení zmluvy uchovávajú aj v tomto registri, ktorý je vytvorený v súlade s ustanovením §92a ods. (1) Zákona o bankách ako spoločný bankový register. 

Informácie sú podľa tohto zákona sprístupňované iba bankám a pobočkám zahraničných bánk, ktoré s nimi nakladajú výlučne len v súvislosti s procesom schvaľovania novej žiadosti o úver.

Identifikačné údaje však o vašej platobnej schopnosti bankám moc nepovedia, preto sú tu uchovávané aj informácie o:

  • počte úverov, ktoré aktuálne máte;
  • výške splátky každého jedného úveru;
  • vaša história splácania;
  • a informácie o spomínaných ručiteľoch a iných zárukách úverov. 

Ako dlho sa v úverovom registri zobrazujete?

Splatili ste poslednú splátku a tešíte sa z čistého konta. Sklameme vás, pretože v registri budú záznamy o vás uchovávané po dobu  5 rokov po zániku všetkých záväzkov. 

Ak sa omeškáte s jednou malou splátkou a dlhodobo nereagujete, tento záznam sa okamžité zapisuje a môže byť dôvodom neschválenia hypotéky. 

Okrem bankového registra je tu aj nebankový register klientských informácií (NRKI), ktorý môže banka využiť pre posúdenie žiadosti o úver tiež. 

Dôležité je, aby ste všetko platili načas, prípadne riešili nedoplatky už na prvé upozornenie. Ak by ste sa ale náhodou dostali do situácie neschopnosti splácať a všetko sa vám bude len navyšovať, ešte je tu možnosť vyhlásenia osobného bankrotu. 

INZERCIA. Zdroj foto: TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Fico po rokovaní na ministerstve investícií skritizoval predchádzajúce vlády a pripomenul dôležitosť európskych zdrojov (video)

Slovensko ako členský štát Európskej únie podľa neho môže čerpať významné finančné objemy z európskych fondov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *