Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Počet amputácií končatín pre tzv. diabetickú nohu stúpa, podľa Mičietu ide o strašné číslo

Počet amputácií končatín pre tzv. diabetickú nohu stúpa, podľa Mičietu ide o strašné číslo

BRATISLAVA 19. februára (WebNoviny.sk) – Počet amputácií končatín v dôsledku tzv. diabetickej nohy na Slovensku rastie. Informoval o tom predseda Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED Vladimír Mičieta na stretnutí s novinármi.

Počet amputácií podľa asociácie dodávateľov stúpa aj napriek tomu, že vďaka medicínskym inováciám a zdravotníckym pomôckam existujú možnosti, ako úspešne pomáhať pacientom s týmto zdravotným problémom.

Pacienti nedostávajú adekvátnu starostlivosť

V roku 2016 bolo na Slovensku vykonaných 3 886 amputácií, čo je oproti roku 2012 nárast o 793 amputácií končatín. V porovnaní s Českou republikou, kde od roku 2013 do roku 2016 klesol počet amputácií z 11 168 na 9 969, na Slovensku podľa SK+MED zaznamenávame opačný trend. „To číslo na 21. storočie je strašné“ povedal Mičieta. Ako uviedol, pacienti nedostávajú adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

Podľa intervenčného rádiológa a primára endovaskulárneho programu kliniky CINRE v Bratislave Tibora Balázsa je dôležitá najmä osveta a informovanosť o možnostiach liečby diabetickej nohy.

Zlepšením prístupu k pomôckam a inováciám, preventívnymi opatreniami či včasnou diagnostikou je podľa neho možné u diabetikov zredukovať počet amputácií končatín.

Dokážu zachrániť končatinu

Endovaskulárne metódy spočívajúce vo vystužení cievy stentom či cievnej rekonštrukcii podľa SK+MED dokážu zachrániť končatinu pred amputáciou až v 92 % prípadov.

Ako informovala asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok, v záujme zastavenia negatívneho trendu by malo byť prioritou zdravotných poisťovní a ministerstva zdravotníctva zefektívniť manažment pacientov tak, aby mali prístup nielen k revaskularizačnej terapii, ale aj ku komplexnému procesu hojenia rán.

Na Slovensku však podľa SK+MED neexistujú štandardy pre liečbu tohto ochorenia, aby sa zachytilo včas a prostredníctvom dostupných zdravotných pomôcok tak, aby bol stav pacientov stabilizovaný. Agentúra SITA požiada o reakciu zdravotné poisťovne a ministerstvo zdravotníctva.

Viac k témam: diabetes, diabetická noha, Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet amputácií končatín pre tzv. diabetickú nohu stúpa, podľa Mičietu ide o strašné číslo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *