Home / SVET / Zomrel Jakiw Palij, bývalý dozorca v koncentračnom tábore Trawniki sa dožil 95 rokov

Zomrel Jakiw Palij, bývalý dozorca v koncentračnom tábore Trawniki sa dožil 95 rokov

BERLÍN 11. januára (WebNoviny.sk) – Vo veku 95 rokov zomrel bývalý dozorca z nacistického koncentračného tábora Trawniki Jakiw Palij, ktorého po desaťročiach života v USA vlani deportovali do Nemecka.

Zatajil účasť na holokauste

Vo štvrtok o tom informovali nemecké médiá. Podľa denníkov Frankfurter Allgemeine Zeitung a Westfälische Nachrichten Palij zomrel v stredu v opatrovateľskom ústave v meste Ahlen.

Palij, etnický Ukrajinec, ktorý sa narodil na poľskom území, ktoré v súčasnosti patrí Ukrajine, po druhej svetovej vojne ušiel do USA, kde úradom zatajil svoju účasť na holokauste a tvrdil, že bol farmárom a robotníkom v továrni.

Dlhé roky tam potom žil ako konštruktér a neskôr už ako dôchodca. V súvislosti s jeho minulosťou ho vyšetrovatelia konfrontovali v roku 1993, keď našli jeho meno v nacistickom zozname a jeho bývalý kolega prezradil, že „žije niekde v Amerike“.

Odobrali mu občianstvo

O desať rokov neskôr mu súd odobral občianstvo a v roku 2004 nariadil jeho deportáciu. Nemecko, Poľsko, Ukrajina ani ďalšie štáty ho však nechceli prijať. Preto ďalej žil vo svojom dome v newyorskom Queense, čo vyvolalo u tamojšej židovskej komunity niekoľko protestov.

Deportovali ho až v auguste 2018 po tom, ako USA presvedčili Nemecko, aby ho prijalo. Nemecké úrady ho však súdne nestíhali pre nedostatok dôkazov.

Palij slúžil v Trawnikoch v roku 1943 a podľa amerického ministerstva spravodlivosti zohral podstatnú rolu v nacistickom programe vyhladenia židov ako ozbrojený dozorca. Dôchodca priznal, že v tábore pracoval, poprel však akúkoľvek účasť na vojnových zločinoch.

Viac k témam: holokaust, Jakiw Palij, koncentračný tábor
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel Jakiw Palij, bývalý dozorca v koncentračnom tábore Trawniki sa dožil 95 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Litva nabáda ukrajinských mužov na návrat domov, obmedzí im sociálne dávky alebo vydávanie dokladov

Litovská vláda chce nasledovať príklad Poľska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *