Home / Veda a technika / NASA čaká na signál zo sondy New Horizons, mala by poslať snímky záhadného telesa Ultima Thule

NASA čaká na signál zo sondy New Horizons, mala by poslať snímky záhadného telesa Ultima Thule

BRATISLAVA 1. januára (WebNoviny.sk) – Pracovníci amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) v utorok netrpezlivo očakávajú signál zo sondy New Horizons, ktorá, ak všetko prebehlo podľa plánu, mala v utorok ráno o 06.33 SEČ preletieť okolo záhadného telesa na okraji našej Slnečnej sústavy, nazvaného Ultima Thule.

Ako uvádza britská spoločnosť BBC, signál zo sondy, ktorý ukáže, že všetko prebehlo v poriadku, by mal na Zem doraziť okolo 16:30 SEČ. Sonda zároveň pošle prvé snímky skúmaného objektu, z ktorých plánuje NASA vybrať tie najfotogenickejšie, pričom zverejniť ich chce už v priebehu stredy.

Riskantný prelet

Sonda New Horizons, ktorá v júli 2015 preletela okolo Pluta, sa v utorok mala dostať k Ultima Thule na vzdialenosť 3 500 kilometrov. Ide o ľadové teleso, ktoré sa nachádza v Kuiperovom páse, pásme drobných planétok na okraji Slnečnej sústavy, a ktorému trvá oblet okolo Slnka takmer 300 pozemských dní.

NASA si vopred nebola celkom istá úspechom misie a uvádzala, že prelet okolo Ultima Thule bude omnoho komplikovanejší a riskantnejší ako bol prelet rovnakej sondy okolo Pluta. Sonda je už staršia a menej spoľahlivá ako v roku 2015, jej cieľ je omnoho menší a v oveľa väčšej vzdialenosti od Zeme a sonda sa k nemu mala priblížiť na menšiu vzdialenosť ako to bolo pri prelete okolo Pluta.

Teleso Ultima Thule sa nachádza až 6,5 miliardy kilometrov od Zeme a podľa niektorých vedcov by to mohli byť dokonca až dve telesá, ktoré na seba narazili v dôsledku príťažlivosti a rotujú okolo seba. V každom prípade pôjde o najvzdialenejší objekt, ku ktorému sa ľudstvo doteraz dostalo.

NASA už uvažuje, že ak by novoročný prelet dopadol úspešne a sonda New Horizons by bola naďalej použiteľná, mohli by jej misiu ešte predĺžiť a využiť ju na preskúmanie ešte vzdialenejších objektov v Kuiperovom páse.

Snímky najvzdialenejšieho bodu vo vesmíre

Sonda New Horizons sa okrem preletu okolo Pluta vyznamenala aj tým, že v decembri minulého roka poslala snímky z doteraz najvzdialenejšieho bodu vo vesmíre, aký sa ľudstvu podarilo odfotografovať.

Najskôr 5. decembra odfotografovala vzdialenú hviezdokopu pomenovanú Studňa prianí a o necelé dve hodiny nato svoj vlastný rekord ešte prekonala, keď odfotografovala dva objekty v Kuiperovom páse, pomenované 2012 HZ84 a 2012 HE85.

Fotografie vznikli vo vzdialenosti 6,12 miliárd kilometrov od Zeme a New Horizons tak prekonala sondu Voyager 1, ktorá dovtedy držala rekord za najvzdialenejší fotografický počin. Bola ním fotografia známa ako Pale Blue Dot (Bledomodrá bodka), ktorú Voyager 1 nasnímal v roku 1990 a ktorá zobrazuje našu planétu ako miniatúrnu bodku videnú z vesmíru, zo vzdialenosti 6,06 miliardy kilometrov.

Informácie pochádzajú z webstránky britskej spoločnosti BBC a z archívu agentúry SITA.

Viac k témam: NASA Národný úrad pre letectvo a vesmír, sonda New Horizons
Zdroj: Webnoviny.sk – NASA čaká na signál zo sondy New Horizons, mala by poslať snímky záhadného telesa Ultima Thule © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európsky teleskop Euclid úspešne vyslali za objavovaním tajomného temného vesmíru

Euclid mal pôvodne štartovať na ruskej rakete z Francúzskej Guyany v Južnej Amerike, hlavného európskeho kozmodrómu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *