Home / SVET / Vyše polovica Slovákov považuje členstvo v Európskej únii za dobrú vec

Vyše polovica Slovákov považuje členstvo v Európskej únii za dobrú vec

BRATISLAVA 22. októbra (WebNoviny.sk) – Vyše polovica Slovákov (51 percent) považuje členstvo v Európskej únii za dobrú vec, tri štvrtiny (77 percent) si myslia, že z členstva Slovensko profituje.

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky Eurobarometer, ktorý ukázal rastúcu podporu členstva v EÚ dosahujúcu rekordnú priemernú úroveň 62 percent, čo je najviac za posledných 25 rokov.

Rastúci pocit spokojnosti s fungovaním EÚ

Za zotrvanie v Únii by v prípade referenda hlasovalo 59 percent Slovákov, 16 percent by sa vyslovilo za odchod. Zotrvanie v EÚ podporuje v priemere 66 percent Európanov.

Eurobarometer ukazuje aj rastúci pocit spokojnosti Európanov s demokratickým fungovaním EÚ, čo cíti 49 percent opýtaných, v prípade Slovenska je to 44 percent.

Na eurovoľby sa Slováci „vo veľkom“ nechystajú

Pokiaľ ide o obraz Európskeho parlamentu (EP), jedna tretina respondentov v Európe aj na Slovensku (32 percent) má na zákonodarný zbor pozitívny názor. Až 47 Slovákov má na EP neutrálny názor. Záujem o budúcoročné voľby do EP deklaruje len 28 percent Slovákov, zvyšok sa o voľby nezaujíma.

Záujem o voľby má v priemere 51 percent Európanov. Na európskych voľbách sa s veľkou pravdepodobnosťou plánuje zúčastniť len 14 percent Slovákov, čo je najmenej v celej EÚ. Polovica Slovákov tvrdí, že sa veľmi pravdepodobne nezúčastní.

Prieskum Eurobarometer uskutočnili v dňoch 8. až 26. septembra formou osobných rozhovorov s 27 601 Európanmi vo veku 16 a viac rokov. Vo všetkých 28 členských krajinách ich vykonala spoločnosť Kantar Public.

Viac k témam: eurobarometer, Európska únia, Európsky parlament, prieskum, voľby do Európskeho parlamentu
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyše polovica Slovákov považuje členstvo v Európskej únii za dobrú vec © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europarlament vyzýva na rázny boj proti ruským zásahom, zdôrazňujú to aj pre nadchádzajúce eurovoľby

Ruské zasahovanie odsudzujú aj slovenskí europoslanci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *