Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Bratislavská a košická záchranka budú mať nové sanitky

Bratislavská a košická záchranka budú mať nové sanitky

BRATISLAVA 13. októbra (WebNoviny.sk) – Záchranná zdravotná služba (ZZS) Bratislava a Záchranná služba (ZS) Košice ukončili verejnú súťaž na výber dodávateľa sanitných vozidiel. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Vysúťažená celková cena zákazky je 30,9 mil. eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Výsledkom obstarávania je rámcová nájomná dohoda medzi úspešným uchádzačom a obidvomi príspevkovými organizáciami na 60 mesiacov s následným odkúpením do vlastníctva.

Podľa dohody ide maximálne o 152 sanitiek – ambulancií rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a ambulancií RLP s vybavením mobilnej intenzívnej jednotky. “Nové sanitky prinesú vyšší štandard pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, komfort a bezpečnosť pacientom, ako aj posádke,” uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Na nových sanitkách sa ušetrilo

Ako ďalej uviedlo MZ, spoločným verejným obstarávaním a zakomponovaním všetkých najnovších poznatkov pri poskytovaní neodkladnej zdravotnej pomoci sa podarilo dosiahnuť nižšiu cenu o viac ako 4 milióny eur.

Cena za jedno vozidlo tak je 3 400 eur s DPH na mesiac spolu s vybavením a servisom. Na nových sanitkách sa tak ušetrilo 12,3 % nákladov.

„Zásadným benefitom je skutočnosť, že pri takto stanovených fixných mesačných paušálnych platbách za prevádzku sanitných vozidiel budeme efektívnejšie plánovať finančné toky a nevzniknú nepredvídateľné výdavky spojené s prevádzkou sanitných vozidiel,” uviedol generálny riaditeľ ZZS Bratislava Ľubomír Slovák.

Podľa neho prenesenie rizika, administratívy a kontrolingu na prenajímateľa uvoľní personálne zdroje v prospech pacientov.

Problémy s dostupnosťou vozidiel

Vozidlá, ktoré obe záchranky momentálne využívajú, boli obstarané v troch vlnách, v rokoch 2008, 2009 a 2010.

„Majú najazdených v priemere viac ako 350-tisíc kilometrov. Mnohé už prekročili 400-tisícovú hranicu. Ich stav zodpovedá náročným podmienkam používania, ktoré vyžadujú pri 90 % jázd zrýchlený presun k pacientovi alebo s pacientom do nemocnice.Všetky používané vozidlá sú udržiavané v prevádzkyschopnom stave, čo si však pri takýchto vozidlách vyžaduje vysoké investície do údržby,“ dodal Slovák.

Vozidlá ZZS v priemere najazdia asi 50-tisíc kilometrov ročne. Vzhľadom na vek a intenzitu využitia motorových vozidiel museli obe organizácie v mnohých prípadoch vymeniť vo vozidlách ich základné súčasti, ako je napríklad motor a prevodovka.

Záchranky začínajú riešiť aj problémy s dostupnosťou vozidiel, nakoľko si vyžadujú čoraz častejšie servisné zásahy a doba odstavenia vozidiel v jednotlivých servisoch sa predlžuje. Obe záchranky mali len v roku 2017 viac ako 260-tisíc výjazdov a najazdili viac ako 7,6 mil. kilometrov.

ZS Košice prevádzkuje 47 staníc

ZZS Bratislava má vo vozovom parku 91 vozidiel. V šiestich krajoch SR – Bratislavskom, Nitrianskom, Trenčianskom, Trnavskom, Banskobystrickom a Žilinskom prevádzkuje 62 bodov ambulancií ZZS.

Vozidlá vyrobili v rokoch 2005 až 2010, z nich až 34 vozidiel prekročilo hranicu 400-tisíc najazdených kilometrov. V roku 2017 boli celkové náklady na prevádzku jedného vozidla asi 14-tisíc eur bez poistenia.

ZS Košice prevádzkuje 47 staníc a pôsobí na území Košického, Prešovského a Žilinského kraja so 63 vozidlami. Najstaršia sanitka je z roku 1999, najviac kilometrov má v košickom vozovom parku najazdených sanitka s počtom 604-tisíc kilometrov.

Až 43 vozidiel už prekročilo hranicu 400-tisíc kilometrov, z toho 19 vozidiel viac ako 500-tisíc. Náklady na servis jednej sanitky boli v minulom roku viac ako 13 500 eur s DPH bez poistenia.

Viac k témam: Andrea Kalavská, minister zdravotníctva, Ministerstvo zdravotníctva SR, rýchla lekárska pomoc (RLP), rýchla zdravotná pomoc (RZP), verejné obstarávanie, Záchranná služba (ZS) Košice, Záchranná zdravotná služba (ZZS) Bratislava
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislavská a košická záchranka budú mať nové sanitky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *