Home / SLOVENSKO / OĽaNO žiada väčšiu disciplínu pri úhrade faktúr, zmeny by sa dotkli aj obchodného registra

OĽaNO žiada väčšiu disciplínu pri úhrade faktúr, zmeny by sa dotkli aj obchodného registra

BRATISLAVA 14. septembra (WebNoviny.sk) – Poslanci NR SR v piatok prerokovali v prvom čítaní návrh novely Obchodného zákonníka z dielne OĽaNO, ktorý rieši platobnú disciplínu a úhradu faktúr.

Hlavným účelom návrhu je podpora zdravého podnikateľského prostredia prostredníctvom stanovenia povinnosti pre podnikateľov vyplácať peňažné záväzky z dodania tovaru alebo poskytnutia služby v poradí podľa lehoty splatnosti faktúry, ktorou sa požaduje splnenie peňažného záväzku.

Informácie o podnikateľoch

„Takouto úpravou sa zamedzí uprednostňovaniu určitých osôb pri vyplácaní faktúr alebo iných peňažných záväzkov, kde firmy zväčša uprednostňujú veľkých hráčov pred malými živnostníkmi alebo podnikateľmi,“ uviedol k novele zákona poslanec NR SR za OĽaNO Eduard Heger.

Ďalším z opatrení na posilnenie právnej istoty a zvýšenie informovanosti v obchodných vzťahoch je povinnosť pre podnikateľov informovať registrový súd, pokiaľ sú zapísaní v obchodnom registri alebo živnostenský úrad, pokiaľ podnikajú na základe živnostenského oprávnenia, o počte dní, v ktorých sú v omeškaní s platbami za faktúry alebo iné peňažné záväzky, a to k poslednému dňu kalendárneho mesiaca.

Odporúčame:
Národniari chcú podporiť rozvoj cestovného ruchu, Heger z OĽaNO by DPH vôbec neznižoval

„Prostredníctvom takejto právnej úpravy budú mať podnikatelia vopred informácie o tom, s akým obchodným partnerom prichádzajú do styku a súčasne pri veľkých neplatičoch sa vopred rozhodnú, či vôbec má zmysel s nimi uzatvárať obchody, resp. záväzkové vzťahy. Keďže obchodný register a živnostenský register sú verejne prístupné zoznamy, takáto úprava bude dostupná pre všetkých,“ pokračoval Heger.

Oslobodenie od správnych poplatkov

S cieľom zabrániť zvýšeniu finančných prostriedkov za tieto návrhy zo strany podnikateľov, takéto návrhy na zápisy do vyššie uvedených registrov budú podľa OĽaNO oslobodené od súdnych a správnych poplatkov a podnikatelia ich budú zasielať oprávneným orgánom elektronickou formou, aby sa zároveň predišlo fyzickému náporu na súdoch a živnostenských úradoch.

Odporúčame:
Rekreačné poukazy by mali byť pre súkromné firmy dobrovoľné a pre štát povinné, myslí si Heger

Rovnako sa návrhom zákona myslí aj na sankciu pre podnikateľa v prípade, ak do piatich pracovných dní po skončení kalendárneho mesiaca nenahlási príslušnému orgánu počet dní, v ktorých je v omeškaní s platbami, alebo ak nahlási klamlivé údaje.

„Za takéto opomenutie povinnosti bude môcť byť uložená pokuta zo strany registrového súdu do výšky 3 310 eur alebo podnikateľovi zo strany živnostenského úradu v sídle kraja do výšky 663 eur,“ dodal Heger.

Viac k témam: Eduard Heger, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – OĽaNO žiada väčšiu disciplínu pri úhrade faktúr, zmeny by sa dotkli aj obchodného registra © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Minister Raši a Remišová sú ako dvaja kohúti a nič si nedarujú (video)

Namiesto rozvoja a prosperity Slovenska podľa poslankyne hrozí úplné stopnutie európskych peňazí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *