Home / EKONOMIKA / Turecko čelí prudkému oslabovaniu líry na trhoch, vláda však pripravila akčný plán

Turecko čelí prudkému oslabovaniu líry na trhoch, vláda však pripravila akčný plán

ISTANBUL 13. augusta (WebNoviny.sk) – Turecká vláda má „akčný plán“, ako upokojiť nestabilitu na trhoch a čeliť prudkému oslabovaniu tureckej líry. Vyhlásil to počas víkendu turecký minister financií Berat Albayrak.

Bližšie informácie neposkytol, vláda však podľa neho neuvažuje o konfiškácii bankových vkladov v cudzej mene, ani o ich konverzii na národnú menu.

Banka odmieta podporiť kurz líry

„Už v pondelok ráno naše inštitúcie podniknú všetky potrebné kroky a s trhmi budú zdielať všetky potrebné informácie,“ povedal minister v rozhovore pre denník Hurriyet. „Všetky preventívne opatrenie a akčné plány sú hotové,“ dodal bez ďalších podrobností.

Odporúčame:
Slovensko poskytne Grécku humanitárnu pomoc na odstránenie dôsledkov požiarov

Pod tlakom obáv, či turecká vláda odkáže čeliť hospodárskym problémom v čase, keď vedie obchodné a diplomatické spory s USA, turecká líra minulý týždeň stratila 14 % hodnoty. Od začiatku roka sa pritom kurz meny voči americkému doláru prepadol o zhruba 40 %.

Turecká centrálna banka zatiaľ napriek tlaku ekonómov odmieta podporiť kurz líry zvýšením úrokových sadzieb a drží ich naďalej na nízkych úrovniach.

Obavy z finančnej nestability

To spôsobuje obavy z rozšírenia finančnej nestability, na čo investori reagujú výpredajmi akcií a presmerovaním voľných zdrojov do bezpečnejších aktív, akými sú americký dolár a vládne dlhopisy.

Odporúčame:
Turecká vláda zamrazí prípadný majetok amerických ministrov v odvete za americké sankcie

Ďalší tlak na líru vyvolali v piatok výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý vyhlásil, že USA pristúpia k ďalšiemu zvýšeniu ciel na dovoz ocele a hliníka z Turecka.

Vzťahy medzi Washingtonom a Ankarou navyše zaťažuje spor po zatknutí amerického pastora, ktorý čelí v Turecku obvineniam zo špionáže a činností súvisiacich s terorizmom.

Viac k témam: Donald Trump, turecká líra, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Turecko čelí prudkému oslabovaniu líry na trhoch, vláda však pripravila akčný plán © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *