Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Foto: Spoločnosť Minebea otvorila svoj najmodernejší závod v Európe, prítomný bol aj Pellegrini

Foto: Spoločnosť Minebea otvorila svoj najmodernejší závod v Európe, prítomný bol aj Pellegrini

KOŠICE 15. júna (WebNoviny.sk) – Japonská spoločnosť Minebea Mitsumi dnes slávnostne otvorila svoj najväčší závod v Európe v priemyselnom parku pri Košiciach. Do výstavby závodu, ktorá trvala desať mesiacov, investovala približne 60 miliónov eur a prácu tu nájde 1 000 ľudí.

Strategický význam

Jeho súčasťou bude aj výskumno-vývojové centrum, kde bude pracovať okolo sto odborníkov. Firma od slovenskej vlády dostala stimuly v celkovej výške okolo 20 miliónov eur. Predseda vlády Peter Pellegrini vyzdvihol, že je to veľká investícia, ktorá prináša výrobu s vysokou pridanou hodnotou a má význam nielen pre Košice, ale celé východné Slovensko. Očakáva, že po úspešnom etablovaní sa spoločnosti Minebea ju budú na východ Slovenska nasledovať ďalší investori.

Odporúčame:
Volkswagen Slovakia môže očakávať podporu od vlády, premiér Pellegrini ocenil prínos automobilky

Prezident spoločnosti Minebea Mitsumi Yoshihisa Kainuma ocenil ústretovosť vlády a štátnych inštitúcií, ako aj predstaviteľov mesta pri realizácie tejto investície. Podľa jeho slov je to prvý takýto veľký závod spoločnosti Minebea v Európe a pripísal mu strategický význam. Doložil, že po postupnom úspešnom nábehu výroby uvažujú o rozšírení výroby s tým, že by tu mohlo pracovať okolo 2 000 ľudí.

Košický závod je najmodernejší európsky závod spoločnosti s produkciou výrobkov s vysokou pridanou hodnotou. Zameria sa na výrobu mechatronických pohonných zariadení a elektromotorov pre priemysel vrátane automobilového, ako aj na výrobu špeciálnych elektromotorov a elektromechanických výrobkov.

Spolupráca so školami

Súčasťou bude aj výskumné a vývojové centrum, ktoré bude spolupracovať s už vybudovaným centrom v Nemecku a bude sa orientovať na vývoj špeciálnych elektromotorčekov, pohonných systémov, snímačov a ďalších komponentov, ktoré nájdu využitie najmä v automobilovom priemysle. Spoločnosť bude úzko spolupracovať so strednými školami a Technickou univerzitou Košice.

Ako pri tejto príležitosti uviedol minister hospodárstva Peter Žiga, bude potrebné vybudovať novú dopravnú infraštruktúru do tohto priemyselného parku, kde už pôsobia viaceré zahraničné firmy, v ktorých pracuje niekoľko tisíc ľudí, ale aj pre košické letisko.

Odporúčame:
Pellegrini chce Slovensko posunúť vpred a neplánuje kandidovať na prezidenta

Povedal, že do troch rokov by sa mala začať budovať nová štvorprúdová komunikácia, pričom sa má vybudovať aj električková trať, ktorá by odbočila z jestvujúcej električkovej rýchlodráhy smerujúcej do košických železiarní a viedla by až na košické letisko. Doložil, že náklady na túto investíciu sa odhadujú na 24 miliónov eur.

Skupina Minebea Mitsumi má v súčasnosti 68 dcérskych spoločností a pobočiek, ktoré zamestnávajú vyše 100 000 ľudí. Skupina je známa najmä výrobou miniatúrnych ložísk a patrí medzi významných dodávateľov elektronických komponentov.

Viac k témam: Košice, MinebeaMitsumi, Ministerstvo hospodárstva SR, Peter Pellegrini, Peter Žiga, Technická univerzita Košice (TUKE), Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Spoločnosť Minebea otvorila svoj najmodernejší závod v Európe, prítomný bol aj Pellegrini © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *