Home / SVET / Foto: Londýn sa sfarbil dozelena, Británia si pripomína rok od tragického požiara Grenfell Tower

Foto: Londýn sa sfarbil dozelena, Británia si pripomína rok od tragického požiara Grenfell Tower

BRATISLAVA 14. júna (WebNoviny.sk) – Londýnsky vežiak Grenfell Tower, pri požiari ktorého vlani zahynulo 72 ľudí, pri príležitosti prvého výročia tragédie nasvietili na zeleno. O 00:54 miestneho času (1:54 stredoeurópskeho letného času), keď požiar pred rokom nahlásili, rozsvietili aj ďalšie budovy po celom Londýne, medzi nimi napríklad aj sídlo premiérky na Downing Street.

Polícia prípad neuzavrela

V kostole neďaleko Grenfell Tower sa konala vigília, počas ktorej o 01:30 prečítali mená obetí. Po celej krajine bude zároveň na poludnie minúta ticha.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Výročie tragického požiara Grenfell Tower

Podľa komisárky londýnskej metropolitnej polície Cressidy Dick zostáva tragédia napriek tomu, že uplynul rok, pre mnohých „stále veľmi skutočná, čerstvá a bolestivá“. Príslušníci polície pritom podľa jej slov naďalej pokračujú v práci, aby pomohli pri verejnom vyšetrovaní a poskytli podporu rodinám.

Vypustia desiatky bielych holubíc

Rok po požiari je podľa miestneho úradu londýnskeho obvodu Kensington a Chelsea v dočasnom ubytovaní 52 domácností a 83 je už umiestnených natrvalo. Ďalších 68 je v „núdzovom“ ubytovaní – 42 v hoteloch, 22 v apartmánoch so servisom a obyvatelia štyroch domácností bývajú s rodinou alebo priateľmi.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Požiar obytnej výškovej budovy v Londýne

Výročie budú sprevádzať aj ďalšie spomienkové podujatia. Clarrie Mendy, ktorá pri tragédii prišla o dvoch členov rodiny, zorganizovala omšu v Kostole sv. Heleny v severnom Kensingtone, kde vypustia 73 bielych holubíc, „jednu za neznámych“, a ľuďom rozdajú 400 bielych ruží, s ktorými následne pôjdu z kostola k veži. Ľudia tiež pripravujú na 19:00 stretnutie pri spomienkovej stene pri Grenfell Tower, odkiaľ sa v tichosti presunú k budove.

Viac k témam: britská polícia, Grenfell Tower, Londýn, požiar, smrť, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Londýn sa sfarbil dozelena, Británia si pripomína rok od tragického požiara Grenfell Tower © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dánsko poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc v hodnote viac ako 33 miliónov eur

Balík má pomôcť uspokojiť potreby Ukrajincov najviac postihnutých vojnou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *