Home / EKONOMIKA / OĽaNO poukazuje na správu OLAF-u a viní vládu, že poškodzuje záujmy Slovenska pri eurofondoch

OĽaNO poukazuje na správu OLAF-u a viní vládu, že poškodzuje záujmy Slovenska pri eurofondoch

BRATISLAVA 7. júna (WebNoviny.sk) – Vláda SR poškodzuje národné záujmy pri správe eurofondov a väčšina vyšetrovaní Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) ide na Slovensku do stratena. Tvrdí to opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v reakcii na zverejnenú správu uvedenej inštitúcie o odhaľovaní podvodov v Európskej únii v roku 2017.

Neschopnosť orgánov

Správa OLAF-u podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO v Národnej rade SR Veroniky Remišovej poukazuje na neschopnosť slovenských vnútroštátnych orgánov odhaliť, vyšetriť a potrestať podvody spojené s eurofondmi, ako aj na vysokú chybovosť s obrovskými finančným dopadom pre Slovensko.

Odporúčame:
OĽaNO poukazuje na kľúčový problém tendrov a navrhuje z nich vylúčiť prepojené spoločnosti

„Európsky úrad boja proti podvodom v správe za minulý rok poukazuje na veľké množstvo problémov týkajúcich sa dotácií v štrukturálnych fondoch a v poľnohospodárstve. Slovensko je s veľkým náskokom ďaleko najhoršie zo všetkých krajín Európskej únie, pretože zistenia sa týkajú viac ako 11 % všetkých platieb za skúmané obdobie,“ informovala vo štvrtok Veronika Remišová.

Priemerný finančný dopad v EÚ je 1,8 % a v susednom Poľsku a Maďarsku je to ešte menej. Poslankyňa upozornila, že ide o prípady korupcie, podvodov a iných nezrovnalostí, pričom v mnohých prípadoch sa pri podozreniach z korupcie obrátila na OLAF aj ona.

Eurofondy končia v rukách podvodníkov

Remišová považuje za závažné zistenie aj fakt, že vo väčšine prípadov, ktoré vyšetrí OLAF, slovenské vnútroštátne orgány nevyvodia žiadnu zodpovednosť a vinníkov nepotrestajú.

„Až 82 % prípadov, ktoré OLAF vyšetrí a výsledky vyšetrovania odovzdá slovenským vnútroštátnym orgánom, ide do stratena. Už v minulosti sme upozorňovali, že slovenské orgány s výsledkami vyšetrovania OLAF-u nič nerobia a takto v podstate zaručia podvodníkom beztrestnosť, napriek tomu, že zistenia OLAF-u poukazujú na korupciu, nezrovnalosti alebo podvody,“ uviedla Remišová. V iných krajinách je pritom úspešnosť vyšetrovania a vznesených žalôb výrazne vyššia.

Odporúčame:
Ministerka Matečná kritizuje legislatívu Komisie, dožaduje sa rovnakých podmienok pre krajiny EÚ

Aj táto správa OLAF-u podľa poslankyne poukazuje na to, že vládna koalícia obzvlášť vyniká v neschopnosti spravovať eurofondy bez chýb a bez podvodov.

„Z porovnania OLAF-u vidíme, že okolité stredoeurópske krajiny vedia eurofondy využívať lepšie. Eurofondy predstavujú obrovské prostriedky, ktoré môžu pomôcť ľuďom a krajine, no namiesto toho často končia v rukách podvodníkov, alebo sa vyhadzujú na nezmyselné a predražené projekty,“ vyhlásila Remišová.

Zásadný význam pre ochranu peňazí

Na peniaze, ktoré musíme vracať do Bruselu za nezrovnalosti alebo projekty, kde bola zistená korupcia, sa podľa nej musia poskladať všetci obyvatelia a tieto peniaze Slovensku chýbajú. „Vláda svojou neschopnosťou čestne a spravodlivo riadiť eurofondy dlhodobo poškodzuje národné záujmy Slovenska,“ uzavrela Remišová.

OLAF v stredu informoval, že vlani uzavrel 197 vyšetrovaní a pre príslušné členské krajiny a orgány EÚ vydal 309 odporúčaní. Úrad odporučil vrátiť do rozpočtu EÚ prostriedky v celkovej výške viac ako 3 mld. eur. Toto mimoriadne vysoké číslo je spôsobené vyriešením veľkých prípadov podhodnotenia tovaru.

Odporúčame:
Za štátne peniaze začali predvolebnú kampaň, kritizuje OĽaNO najnovší sociálny balíček Smeru-SD

Na základe 1 111 predbežných analýz, ktoré vykonali experti OLAF-u, úrad začal vyšetrovanie v 215 nových prípadoch. Trvanie vyšetrovaní sa skrátilo celkovo v priemere na 17,6 mesiaca, napriek tomu, že počet pracovníkov úradu sa nezvýšil a napriek zložitosti riešených prípadov.

„Výsledky našej vyšetrovacej činnosti v roku 2017 ukazujú, že naša práca má zásadný význam pre ochranu peňazí daňových poplatníkov EÚ a pre zabezpečenie toho, aby sa finančné prostriedky EÚ nezneužívali na podvodné účely a na korupciu namiesto toho, aby sa nimi financovali projekty, ktoré občanom môžu priniesť skutočnú pridanú hodnotu,“ povedal úradujúci generálny riaditeľ OLAF-u Nicholas Ilett.

Vyšetrovanie pre možné zneužitie agrodotácií

Korupcia, konflikty záujmov a zmanipulované verejné obstarávania sú podľa OLAF-u naďalej najčastejšie sa vyskytujúcimi príkladmi podvodného konania, ktoré má vplyv na štrukturálne fondy EÚ, pričom v niektorých prípadoch sa o dosiahnutie zisku pokúšali organizované zločinecké skupiny.

Podvodníci sa v čoraz väčšej miere pokúšali o spreneveru finančných prostriedkov určených na výskum, alebo na utečeneckú krízu. Vyhýbanie sa clám je riadené cez nadnárodné zločinecké syndikáty.

Odporúčame:
Fecko vyčítal Matečnej nezvládnutý dotačný systém, podľa ministerky opozícia neprináša fakty

OLAF v apríli tohto roka informoval, že začal vyšetrovať možné zneužívanie zdrojov EÚ na Slovensku v spojitosti s využívaním agrodotácií. Vyšetrovanie súvisí so zverejnenými informáciami zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Ten napísal o prepojeniach medzi talianskou mafiou, politikmi v SR a podvodmi pri čerpaní agrodotácií z EÚ. Tieto informácie boli zverejnené až po jeho zabití.

Viac k témam: agrodotácie, eurofondy, Európska únia, Európsky úrad pre boj proti podvodom OLAF, Ján Kuciak, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Veronika Remišová
Zdroj: Webnoviny.sk – OĽaNO poukazuje na správu OLAF-u a viní vládu, že poškodzuje záujmy Slovenska pri eurofondoch © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Fico po rokovaní na ministerstve investícií skritizoval predchádzajúce vlády a pripomenul dôležitosť európskych zdrojov (video)

Slovensko ako členský štát Európskej únie podľa neho môže čerpať významné finančné objemy z európskych fondov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *