Home / SVET / Trump odíde zo summitu s Kim Čong-unom iba v jednom prípade, sankcie však budú pokračovať

Trump odíde zo summitu s Kim Čong-unom iba v jednom prípade, sankcie však budú pokračovať

WASHINGTON 19. apríla (WebNoviny.sk) – Ak summit medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom nebude „plodný“, americká hlava štátu sa z neho stiahne.

Trump sa tak vyjadril v stredu počas spoločnej tlačovej konferencie s japonským premiérom Šinzóm Abem po stretnutí v jeho floridskom sídle s tým, že na stretnutie ale nazerá optimisticky.

„Ak si budem myslieť, že to stretnutie nebude plodné, nepôjdeme tam. Ak nebude stretnutie plodné, keď na ňom budem, zdvorilo z neho odídem,“ povedal.

Šéf CIA si s vodcom rozumel

Prezident zároveň uviedol, že sankciová kampaň „maximálneho tlaku“ na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR), ktorú vedú USA, bude pokračovať, až kým sa krajina nedenuklearizuje. S týmto postojom súhlasil aj Abe. „Len preto, že Severná Kórea odpovedá na dialóg, nemala by dostať odmenu. Mal by sa ďalej udržiavať maximálny tlak,“ vyjadril sa politik.

Odporúčame:
Trump potvrdil stretnutie šéfa CIA s Kim Čong-unom, Kórey povolili živý prenos budúceho summitu

Trump sa okrem iného vyjadril aj na margo stretnutia šéfa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mikea Pompea s Kim Čong-unom. Stretnutie nominanta do funkcie amerického ministra zahraničia a lídra KĽDR sa uskutočnilo pred vyše dvomi týždňami. Podľa prezidenta si Pompeo a Kim „veľmi dobre rozumeli“.

Zadržiavanie Američanov a Japoncov

Okrem jadrového programu Severnej Kórey je ďalšou otázkou zasahujúcou do plánov na summit aj zadržiavanie troch amerických občanov v krajine. Trump uviedol, že o tejto otázke rokujú a je „dobrá šanca“, že sa im podarí dosiahnuť ich prepustenie. Či je to podmienka konania summitu, neuviedol. Podľa nemenovaného predstaviteľa z USA spomínal amerických zajatcov aj Pompeo počas stretnutia s Kimom.

Trump tiež vyhlásil, že Abemu sľúbil, že bude tvrdo pracovať na vrátení japonských občanov, ktorých uniesla KĽDR. Podľa Tokia je najmenej desiatka Japoncov, ktorých Severokórejčania uniesli v 70. a 80. rokoch minulého storočia, stále nezvestná.

Odporúčame:
So ženami zaobchádza, akoby boli kusy mäsa a neustále klame, pustil sa do Trumpa exšéf FBI

Spomínaný summit amerického prezidenta a severokórejského lídra by sa mal uskutočniť začiatkom júna, pričom miesto jeho konania zatiaľ ešte nevybrali. Stretnutie na najvyššej úrovni medzi Trumpom a Kimom bude prvým svojho druhu po vyše šiestich desaťročiach nepriateľských vzťahov medzi USA a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) od čias kórejskej vojny z rokov 1950 – 1953.

Viac k témam: Donald Trump, Japonsko, Kim Čong-un, Severná Kórea, Šinzó Abe, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump odíde zo summitu s Kim Čong-unom iba v jednom prípade, sankcie však budú pokračovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka Čaputová je z východu nadšená, v Prešove navštívila evanjelické gymnázium či prieskumný prápor (foto)

Prezidentka sa stretla aj s členmi umeleckého súboru Divadla Alexandra Duchnoviča.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *