Home / SVET / Nervovoparalytická látka, ktorou otrávili Skripaľovcov, bola v kvapalnom skupenstve

Nervovoparalytická látka, ktorou otrávili Skripaľovcov, bola v kvapalnom skupenstve

LONDÝN 17. apríla (WebNoviny.sk – Nervovoparalytická látka, ktorou začiatkom marca v anglickom meste Salisbury otrávili bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, bola v kvapalnom skupenstve. V utorok o tom informovalo ministerstvo životného prostredia s tým, že odstránenie stôp po látke v meste bude trvať niekoľko mesiacov.

Deväť miest musia špeciálne vyčistiť

Podľa ministerstva potrebuje „špecializované vyčistenie“ deväť miest v Salisbury vrátane reštaurácie, ktorú Skripaľovci navštívili v ten deň, keď ich našli v bezvedomí na lavičke.

Odporúčame:
Podľa Ruska bol Skripaľ otrávený látkou západného pôvodu, odvoláva sa na Švajčiarsko

„Vyčistenie každého miesta bude zahŕňať proces testovania, odstránenia objektov, ktoré môžu byť kontaminované, chemického čistenia a opätovného testovania,“ uviedol rezort vo vyhlásení. Ako tiež dodal, pri čistiacich prácach pomáha zhruba 190 špeciálne vycvičených vojakov.

Diplomatická kríza medzi Ruskom a Západom

Britskí predstavitelia tvrdia, že Skripaľovcov otrávili vojenskou nervovoparalytickou látkou novičok sovietskej výroby, ktorou bola potretá kľučka dverí ich domu. Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) informáciu o použití novičoku potvrdila, neuviedla však, kto je za to zodpovedný. Británia z útoku obviňuje Rusko, ktoré to odmieta.

Tridsaťtriročnú Juliju Skripaľovú minulý týždeň prepustili z nemocnice. Jej otec je naďalej hospitalizovaný, no jeho stav sa tiež zlepšuje. Prípad Skripaľovcov vyvolal diplomatickú krízu medzi Ruskom a Západom, ktorá viedla k vyhosteniu stoviek diplomatov na oboch stranách.

Viac k témam: novičok, Organizácia pre zákaz chemických zbraní OPCW, Rusko, Sergej Skripaľ, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk – Nervovoparalytická látka, ktorou otrávili Skripaľovcov, bola v kvapalnom skupenstve © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Litva nabáda ukrajinských mužov na návrat domov, obmedzí im sociálne dávky alebo vydávanie dokladov

Litovská vláda chce nasledovať príklad Poľska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *