Home / SLOVENSKO / Do obnovy kultúrneho dedičstva sa zapoja aj úrady práce, nezamestnaní dostanú šancu

Do obnovy kultúrneho dedičstva sa zapoja aj úrady práce, nezamestnaní dostanú šancu

ZVOLEN 16. apríla (WebNoviny.sk) – Viac ako 600 ľudí bude počas siedmich mesiacov pracovať na obnove 37 objektov kultúrneho dedičstva na Slovensku.

Slovensko sa musí razantnejšie starať o kultúrne dedičstvo

„Úrady práce by mali do konca tohto mesiaca uzatvoriť zmluvy so subjektmi, ktoré obnovujú pamiatky a dohodnú zamestnanie evidovaných uchádzačov o prácu, rovnako tak dlhodobo nezamestnaných, ako aj nezamestnaných nad 50 rokov a podobne,“ uviedla dnes ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková na brífingu vo Zvolenskom zámku. Z operačného programu Ľudské zdroje pôjde na tieto práce viac ako 10 miliónov eur.

Odporúčame:
Slovensko nie je len Bratislava, tvrdia autori petície a upozorňujú na rozvoj kultúry v regiónoch

Ministerstvo kultúry v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny spúšťa Národný projekt Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva. Ako ďalej uviedla ministerka kultúry, Slovensko sa musí razantnejšie starať o svoje kultúrne dedičstvo v regiónoch.

Najviac objektov je v Banskobystrickom kraji

„Zapojiť sa do obnovy slovenského dedičstva môžu všetci. Stačí sa informovať na svojom úrade práce,“ doplnila Laššáková. Celkovo pôjde o 37 objektov, medzi ktorými sú hrady, kaštiele, pričom najviac objektov – až 10, je v Banskobystrickom kraji, ktorý za posledné štyri roky čerpal najmenej prostriedkov na tento účel.

Pôjde predovšetkým o zachovanie existujúceho stavu týchto pamiatok. „Bude to sanácia súčasných existujúcich objektov, zachovanie torz hradných múrov a podobne,“ odpovedala ministerka na otázku agentúry SITA, o aké práce na týchto objektoch pôjde.

Medzi najznámejšie objekty, ktorých sa týkajú pripravované práce, patrí hrad Markušovce v Košickom kraji, ruiny hradu Čabraď a Pustý hrad v Banskobystrickom kraji, hrad Lietava v Žilinskom kraji, v Nitrianskom kraji Oponický hrad, historický park v Tomášikove v Trnavskom kraji či hrad Kapušany v Prešovskom kraji.

Viac k témam: kultúra, Ministerstvo kultúry SR, Úrad práce sociálnych vecí a rodiny ÚPSVaR, Ústredie práce
Zdroj: Webnoviny.sk – Do obnovy kultúrneho dedičstva sa zapoja aj úrady práce, nezamestnaní dostanú šancu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Archeopark v Cíferi otvára brány a ponúka unikátny pohľad do dávnej minulosti (video+foto)

Archeopark v susedstve letného kúpaliska je podľa neho určený pre všetkých milovníkov histórie a archeológie z celej Európy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *