Home / EKONOMIKA / Parlament vzal na vedomie petíciu za skorší odchod do dôchodku, Richter rokuje o preddôchodku

Parlament vzal na vedomie petíciu za skorší odchod do dôchodku, Richter rokuje o preddôchodku

BRATISLAVA 13. marca (WebNoviny.sk) – Národná rada SR schválila novelu zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení.

Schválená novela zákona pritom neobsahuje ustanovenia k zavedeniu tzv. preddôchodku ako dávky z tretieho penzijného piliera. Zavedenie preddôchodku totiž minister práce a sociálnych vecí Ján Richter ešte v decembri minulého roka dočasne stopol vzhľadom na zásadné rozpory s rezortom financií o tom, aké má byť nastavenie podmienok čerpania preddôchodkovej dávky.

Preberajú sa európske smernice

Novelou zákona sa tak len preberajú do slovenskej legislatívy príslušné európske smernice. Ide o smernicu o minimálnych požiadavkách na posilnenie mobility pracovníkov medzi členskými štátmi únie zlepšením nadobúdania a zachovávania doplnkových dôchodkových práv, či o smernicu o činnosti inštitúcií zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia a o dohľade nad nimi. „V snahe uľahčiť mobilitu zamestnancov medzi členskými štátmi, ako aj v záujme zlepšenia prevoditeľnosti dôchodkových úspor zamestnancov sa medzi inštitúciami zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia zavádza možnosť individuálneho prevodu majetku člena (resp. účastníka),“ uviedlo ministerstvo práce.

Odporúčame:
Poslanci posunuli ďalej zákon proti byrokracii, niektoré administratívne úkony sa majú uľahčiť

Parlament tiež vzal na vedomie petíciu občanov SR za skorší odchod do dôchodku, ktorú zorganizoval Odborový zväz KOVO. V petícii občania požadujú, aby vláda zmenou zákona o sociálnom poistení stanovila maximálny vek pre odchod do starobného dôchodku na 64 rokov a vytvorila zákonné možnosti pre skorší odchod do starobného dôchodku bez krátenia sumy dôchodku. Pod petíciu sa od októbra minulého roka podpísalo vyše 126 tisíc občanov.

Preddôchodok konzultujú s ministerstvom financií

Ako počas parlamentnej rozpravy k tejto petícii uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, rezort práce má pripravený legislatívny návrh na zavedenie možnosti tzv. preddôchodku, ktorý stále konzultuje s ministerstvom financií.

K zavedeniu stropu na dôchodkový vek minister uviedol, že sa touto otázkou treba zaoberať. Richterovi sa tiež pozdáva myšlienka, aby ženy odchádzali do penzie skôr s tým, že by sa v prípade žien zohľadňovala výchova detí, a nie samotné rodičovstvo.

Viac k témam: NR SR, preddôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlament vzal na vedomie petíciu za skorší odchod do dôchodku, Richter rokuje o preddôchodku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Fico po rokovaní na ministerstve investícií skritizoval predchádzajúce vlády a pripomenul dôležitosť európskych zdrojov (video)

Slovensko ako členský štát Európskej únie podľa neho môže čerpať významné finančné objemy z európskych fondov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *