Home / EKONOMIKA / Podnikatelia by podľa prieskumu privítali jednoduchšiu administráciu daní, ale aj nižšie odvody

Podnikatelia by podľa prieskumu privítali jednoduchšiu administráciu daní, ale aj nižšie odvody

BRATISLAVA 22. februára (WebNoviny.sk) – Administrácia daní na Slovensku je pre podnikateľov príliš komplikovaná. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KPMG medzi manažérmi a vlastníkmi firiem, ktorý sa okrem Slovenska uskutočnil v októbri a novembri minulého roka v ďalších siedmich krajinách strednej a východnej Európy.

Zjednodušenie administrácie daní by totiž privítalo až 78 % účastníkov prieskumu na Slovensku. Oproti poslednému prieskumu z roku 2016 sa tak tento podiel zvýšil o päť percentuálnych bodov.

Výška odvodového zaťaženia

Za druhý najvýraznejší problém v podnikaní na Slovensku označili výšku odvodového zaťaženia. Požiadavku na zníženie odvodov na sociálne zabezpečenie totiž v prieskume označilo 68 % opýtaných. V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom to znamenalo nárast až o 17 percentuálnych bodov.

Odporúčame:
Aktualizované: Trináste a 14. platy budú čiastočne oslobodené od daní a odvodov, musia však splniť podmienku

Prieskum KPMG takisto ukázal, že za vážny problém podnikatelia na Slovensku naďalej považujú tieňovú ekonomiku. Uviedli to viac ako dve tretiny opýtaných, medziročne však ich podiel klesol o 15 percentuálnych bodov.

Podvody s DPH

V rámci tohto problému však čoraz intenzívnejšie vnímajú najmä podvody s daňou z pridanej hodnoty, ktoré označilo 56 % respondentov. Oproti roku 2015 ich podiel stúpol o 15 percentuálnych bodov.

Odporúčame:
Byrokracia na úradoch by sa mala znížiť, ľudia by mohli ušetriť na čase i poplatkoch

Prieskum Pulse of Economy zrealizovala spoločnosť KPMG na Slovensku už po štvrtýkrát. Aktuálny ročník sa uskutočnil v mesiacoch október a november 2017 na vzorke takmer 700 manažérov a vlastníkov firiem v ôsmich krajinách strednej a východnej Európy.

Viac k témam: byrokracia, finančné podvody, odvody, podnikatelia, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikatelia by podľa prieskumu privítali jednoduchšiu administráciu daní, ale aj nižšie odvody © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

História online hazardných hier na Slovensku

Ak hovoríme o histórii online hazardných hier na Slovensku, proces legalizácie sa v skutočnosti začal …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *