Home / SLOVENSKO / Vládne reformy nemenia spravovanie štátu, Rybníček by dal Bratislave a Košiciam väčšiu zodpovednosť

Vládne reformy nemenia spravovanie štátu, Rybníček by dal Bratislave a Košiciam väčšiu zodpovednosť

14.10.2020 (Webnoviny.sk) – Navrhované reformy v dokumente „Moderné a úspešné Slovensko“ neobsahujú žiaden ucelený návrh zmeny spravovania štátu. V tlačovej správe to uviedla Únia miest Slovenska (ÚMS). Vláda tak podľa nej nenavrhuje žiadne výrazné posilnenia územnej samosprávy.

Návrh zrušiť mestské časti v Bratislave a Košiciach aj návrh nového rozdelenia kompetencií podľa kategórie obcí, považuje ÚMS za nedomyslený a nevhodný.

Poskytované služby sú neefektívne

Najväčším problémom v samosprávach je podľa prezidenta ÚMS Richarda Rybníčka najmä efektivita a dostupnosť poskytovaných služieb obyvateľom. V prípade mestských častí vidí ÚMS riešenie v novom rozdelení kompetencií a úprave financovania.

Magistráty v Bratislave a Košiciach by podľa únie mali prevziať na seba väčšiu zodpovednosť v oblasti preneseného výkonu pôsobnosti štátnej správy ako aj v strategicky dôležitých a rozvojových kompetenciách. Nové rozdelenie úloh a s tým súvisiaca zmena ich financovania, by sa mala premietnuť do zákona o Bratislave a o Košiciach.

Veľkostné kategórie obcí

Zámer kategórií obcí s rozličnými kompetenciami podľa ÚMS iba skomplikuje súčasný stav a prinesie ďalšie politické a technické problémy. Za vhodnejšie považuje únia aplikovanie súčasnej legislatívy o spolupráci obcí. Tú je však podľa únie potrebné rozšíriť o možnosť uloženia povinnej spolupráce a upraviť súčasný systém financovania.

Dokument „Moderné a úspešná Slovensko“ zverejnilo Ministerstvo financií SR (MF SR) 5. októbra. Rezort financií v dokumente uviedol, že reforma verejnej správy sa uskutoční k dátumu komunálnych volieb v roku 2022. MF SR v dokumente navrhuje zrušiť mestské časti v Bratislave a Košiciach a obe mestá riadiť iba na úrovni magistrátu.

Zároveň navrhuje vytvoriť veľkostné kategórie obcí. Niektoré menšie obce by tak nemali svojho starostu a zastupiteľstvo, ale spadali by pod spoločnú správu s inými menšími obcami. Podľa MF SR by tak obciam ostávalo viac peňazí na rozvoj a menej peňazí by míňali na základné fungovanie obce.

Viac k témam: financovanie, Plán obnovy
Zdroj: Webnoviny.sk – Vládne reformy nemenia spravovanie štátu, Rybníček by dal Bratislave a Košiciam väčšiu zodpovednosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko podľa Galka dostáva len filtrované informácie od tajných služieb, Gašpar to označil za hoax (video)

Poslanec Gašpar chce všetkých ubezpečiť, že nie sme odstrčení niekde bokom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *