Home / POLITIKA / Palestína odmieta mier! Stručná história palestínskeho „odmietania mieru“

Palestína odmieta mier! Stručná história palestínskeho „odmietania mieru“

Stále a trvalé palestínske odmietanie akýchkoľvek a všetkých mierových iniciatív s Izraelom, najnovšie „Dohody storočia“, spochybňuje záväzok palestínskeho vedenia nielen k mieru, ale aj k samotnému blahobytu a bezpečnosti palestínskeho ľudu.

Ak vezmeme do úvahy všetky mierové iniciatívy, ktoré boli za posledných 83 rokov navrhnuté na ukončenie konfliktu medzi Židmi a palestínskymi Arabmi, musíme zvážiť možnosť, že Palestínčania (alebo aspoň ich vodcovia) nechcú založiť svoj vlastný štát.

Ich pohľad je momentálne zameraný na veľkú cenu – celý štát Izrael – a hrajú o čas. Medzitým majú v pláne ďalej žiť z peňazí darovaných Arabmi a Európanmi. Mnohé z arabských štátov sa už ohľadom tohto počinu zbavili ilúzií a ich podpora, predovšetkým od Saudskej arábie , bola v nedávnych rokoch ukončená.

Prezident Trump tiež znížil tok americkej pomoci. Iba Európania sú ďalej verní nezmieriteľnému palestínskemu narativu.

Prieskum palestínskeho „odmietania“

Jeruzalemský mufti Hajj Amin Husseini, vodca palestínskych Arabov od začiatku 20. do konca 40. rokov, povedal vo svojej výpovedi pred britskou Peelovou komisiou založenej v januári 1937 s cieľom nájsť cestu vpred v spolupráci medzi Arabmi a Židmi v Palestíne: „Väčšine obyvateľov židovských krajín nebude v našej budúcej krajine udelené občianstvo.“ Mufti navrhol, aby boli Židia z Palestíny deportovaní. Odmietol myšlienku židovského štátu a sľúbil, že ak by taký štát bol založený, každý jeden Žid by bol z palestínskeho arabského štátu vyhnaný.

Plán OSN na rozdelenie

V novembri 1947 ten rovnaký mufti odmietol prijať plán OSN na rozdelenie, ktorý navrhoval založiť dva štáty, jeden židovský, druhý arabský. Mufti odmietal dvojité štátne riešenie až do dňa svojej smrti, čo bola voľba, ktorú môžu bežní Palestínčania ľutovať. Ak by s plánom OSN súhlasil, získali by oveľa väčšie územie než aké je v ponuke dnes.

Jásir Arafat

Nasledovník muftiho, Jásir Arafat, pokračoval v odmietani legitimity štátu Izrael a dokonca odmietol uznať jeho existenciu. Po mnoho rokov dvíhal prápor PLO vojenského a teroristického boja proti Izraelu. Popri tom, že po desaťročia zosnoval krvavý teror v uliciach Izraela, bol Arafat zodpovedný za skazu po celom Blízkom východe, vrátane občianskej vojny v Libanone (1975-1991) a jordánskeho Čierneho septembra (1970). Tiež plne podporoval inváziu Saddáma Husajna v Kuvajte v roku 1991.

Keď Anwar Sadat v roku 1979 podpísal mierovú zmluvu s Izraelom, Arafatova PLO požadovala, aby bol Egypt bojkotovaný. Arabské štáty tento bojkot prijali a zabránili Káhire v účasti v arabskej lige medzi rokmi 1977 a 1989. Väčšina arabských veľvyslancov v Egypte bola odvolaná a Arabi navštevujúci Egypt boli považovaní buď za zradcov alebo špiónov.

„Mierový proces“ v Osle

Palestínčania odpovedali na pokusy Izraela zrealizovať dohody z Osla tým, že poslali do ulíc a autobusov v Izraeli vlny samovražedných útočníkov, čo bolo nehorázne porušenie ich záväzku k dohodám a jasné odmietnutie myšlienky mieru s Izraelom. Na summite v Camp David v júli 2000 ponúkol izraelský premiér Ehud Barak Arafatovi rad rozsiahlych ústupkov ako súčasť komplexnej mierovej dohody. Na oplátku bol Arafat požiadaný, aby konflikt ukončil. PLO izraelske návrhy okamžite odmietla a nikdy neponúkla protinávrh. Namiesto toho Palestínska samospráva (PA) ovládaná PLO iniciovala masívnu vopred premyslenú vlnu násilia. Arafatova vojna teroru (takzvané „intifády al-Aqsa“) nemala obdobu v rozsahu a neúprosnosti teroristických útokov na izraelských civilistov. Celkovo bolo zavraždených 1184 Izraelčanov.

Stiahnutie

V auguste 2005 uskutočnila izraelská vláda vedená premiérom Ariel Šaron jednostrannú evakuáciu všetkých izraelských dedín z Pásma Gazy a severného Západného brehu. Ako odpoveď odtiaľ Palestínčania roky odpaľujú rakety na izraelské mestá a dediny, niektoré z nich dosahujú až do Tel Avivu.

Namiesto toho, aby Palestínčania využili obrovské izraelskej ústupky ako príležitosť k mieru, ich použili na udelenie moci teroristickým organizáciám podporované Iránom. V júni 2007 prevzal Hamás násilným prevratom vládu v Pásme Gazy. Od tej doby sú dediny na juhu Izraela vystavené viac menej nepretržitému lejaku rakiet odpaľovaných z Gazy. Počet rakiet a mínometných granátov odpálených z Gazy do Izraela od roku 2007 je v desiatkach tisíc.

Mahmoud Abbás

V roku 2008 ponúkol izraelský premiér Ehud Olmert Arafatovému nasledovníkovi predsedovi PLO a prezidentovi PA Mahmoud Abbásovi rozsiahly mierový návrh. Abbás ho rovno odmietol. Tvrdil, že „medzery sú príliš široké“, čo znamenalo, že vzdialenosť medzi tým, čo Palestínčania požadovali a tým, čo Izraelčania ponúkali, bola príliš veľká. „Počkám, kým budú zmrazené všetky izraelské osady,“ povedal.

Podľa Sæby Erek, vrchného vyjednávača Palestínčanov „nie sme na tržnici alebo bazáre. Prišiel som sem, aby som stanovil hranice Palestíny z roku 1967. neustúpime ani z kúska a neodstránim jediný kameň z Jeruzalema alebo z akéhokoľvek posvätného miesta islamu alebo kresťanstva v Jeruzaleme. „Palestínčania odmietli Olmertovu ponuku, pretože jeho neslýchané územné ústupky im prišli nedostatočné a pretože trvali na práve spravovať posvätné miesta v Jeruzaleme namiesto Jordáncov.

Dohoda storočia

Palestínske vedenie odmietlo súčasný návrh USA, predtým, než ho videlo. Tiež odmietli zúčastniť sa na ekonomickej konferencii usporiadanej v Bahrajne na konci júna 2019 a zabránili v účasti ostatným Palestínčanom.

Ako náhle bol plán zverejnený, bolo jasné, že Abbás bude silne proti nemu. „Hovoríme tisíckrát nie, nie, nie Dohode storočia,“ povedal. „Odmietli sme túto dohodu od začiatku a mali sme pravdu. Pred dvoma dňami povedali, aby sme počúvali. Počúvali čo? Máme dostať krajinu bez Jeruzalema pre každé palestínske, moslimské alebo kresťanské dieťa? “

Mahmoud Abbás teraz nazýva dohodu konšpiráciou, ktorá „nikdy neprejde .. Naša stratégia sa sústredí na boj za ukončenie okupácie. Plány na odstránenie palestínskej agendy zlyhajú. “

Ako už bolo veľakrát povedané, Palestínčania nikdy nepremeškajú príležitosť, aby prepásli príležitosť. Ich vedenie tvrdí, že každý návrh je konšpiráciou a každá iniciatíva je pascou. Uzavrieť mier vyžaduje odvahu. Príde niekedy palestínsky Sadat?

 

Zdroj: BESA CENTER

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *