Home / EKONOMIKA / Izrael: prosperujúca ekonomika prvého sveta v mori tretieho sveta

Izrael: prosperujúca ekonomika prvého sveta v mori tretieho sveta

Izrael vlastní majetok a inovácie, ktoré by mohli vyriešiť mnohé z problémov, ktoré sužujú jeho arabských susedov. Ak by bolo možné dosiahnuť mier medzi Izraelom a arabským svetom, potenciál pre vzájomne prospešné praktické a ekonomické vzťahy je astronomický.

Izrael je parlamentnou demokraciou s vyspelou ekonomikou voľného trhu. Jeho rast je výrazný vďaka veľmi vysokej investícii do technologického výskumu a vývoja, ktorý z Izraela urobil Silicon Valley Blízkeho východu.

Hlavne izraelský priemysel zahŕňa okrem iného high-tech výrobky (v rozsahu letectva, komunikácií, počítačovo podporovaného dizajnu a výroby, lekárskej elektroniky, optických vlákien a ďalších), liečivá, brúsené diamanty a zemný plyn. Aby si udržal svoj konkurencieschopný náskok, venuje Izrael 4,5% svojho HDP na výskum a vývoj, čo je najvyšší pomer na svete.

Izrael je jedným z mala národov, ktorým sa podarilo dostať sa na Mesiac. V roku 1966 to boli ZSSR a USA. Číne sa to podarilo v roku 2013. V januári 2019 sa pokúsila izraelská nezisková organizácia SpaceIL stať sa prvou izraelskou entitou, ktorá by pristála na mesačnom povrchu. Loď sa dostala veľmi blízko, ale nepodarilo sa jej pristáť.

Kontrast medzi Izraelom prvého sveta a okolitými arabskými štátmi tretieho sveta je dnes oveľa ostrejší ako kedykoľvek predtým. HDP Izraela na osobu je takmer 20x väčší ako chudobného Egypta a 5x väčší ako čiastočne rozvinutého Libanonu. Budúcnosť patrí tým, ktorí inovujú, nie tým, ktorí náhodou práve sedia na rope. Devízové ​​rezervy Izraela vyrástli tak, že rezervy mnohých jeho susedov vedľa nich vyzerajú nepatrne a ekonómovia hovoria, že nečakaný príjem z nálezísk zemného plynu by mali Izraelu pomôcť prekonať svoje možnosti a v ďalších rokoch priamo konkurovať krajinám bohatým na ropu.

Podľa profesora Josepha Pelzmana z Univerzity Georgea Washingtona „stratili okolité arabské krajiny svoju pozíciu medzi svetovými ekonomikami kvôli svojmu zápalu pre sebazáchovu pred akýmkoľvek kresťanským vplyvom. Moslimské krajiny sa odrezali od svetových nápadov a nikdy nepremýšľali nad dôsledkami takéhoto kroku pre ekonomiku. “

V oblastiach Blízkeho východu, kde je mier, ekonomiky prosperujú. Kde mier nie je, je potenciál krajín držaný späť. Ak by bolo možné dosiahnuť mier medzi Izraelom a arabským svetom, potenciálny ekonomický príjem pre všetkých zúčastnených by bol astronomický.

Izraelsko – arabský mier by pomohol ekonomickému rozvoju tým, že by otvoril nové obchodné cesty a rozšíril by potenciálny prínos Izraela na celý región. Izrael môže poskytnúť uskutočniteľné riešenie niektorých výziev, ktoré sužujú Blízky východ, vrátane oblastí vody, energie a udržateľného priemyselného rozvoja.

Izraelské schopnosti a ekonomické prednosti by mu mali dovoliť hrať centrálnejšiu úlohu v regionálnej ekonomickej spolupráci. S kombináciou izraelských technológií a kapitálu štátov Perzského zálivu tu je dostatok synergií, ktoré by sa mali rozvíjať, pretože štáty Perzského zálivu skúmajú vizionárske ekonomické reformy, ktoré sa pozerajú za hranice závislosti na príjmoch z ropy.

Blízky východ a predovšetkým štáty Perzského záliv budú pravdepodobne veľmi ovplyvnené zmenou klímy v tomto storočí. Tým, ako rastú teploty, rast dopytu po elektrine z priemyselného rozvoja bude nahradený dopytom po klimatizácií a odsoľovaniu. Bez vyspelejších a odolnejších rozvodných sietí elektriny by tento trend mohol byť pre štáty Perzského zálivu katastrofický. Partnerstvo s izraelským fotovoltaickým trhom by v tom mohlo pomôcť, rovnako tak spolupráca by pomohla vyriešiť problémy s energiou a odsoľovaním. Pretože Saudská Arábia, SAE a Izrael budú všetci pravdepodobne ovplyvnení zmenou klímy, je to jasná oblasť pre ekonomickú spoluprácu a spolu investicii.

Blízko východná ekonomická integrácia, vrátane Izraela, by priniesla mier, stabilitu a prosperitu Blízkemu východu, regiónu s potenciálom dlhodobo prosperovať prostredníctvom regionálnej ekonomickej spolupráce. Nadviazanie bilaterálnych a multilaterálnych vzťahov by znamenalo vytvorenie regionálnych priemyselných odvetví prostredníctvom medzinárodných orgánov a nezávislých medzinárodných konzorcií.

Konečne, akonáhle bude dosiahnutý mier, Blízky východ sa môže spojiť v bežný trh, ktorého samotná existencia by podporila kolektívny záujem o dlhodobé udržanie mieru.

Zdroj: BESA CENTER

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zemetrasenie s magnitúdom 5,6 zasiahlo oblasť stredného Turecka, otrasy pocítili aj v okolitých provinciách

Otrasy s magnitúdom 5,6 udreli v meste Sulusaray v provincii Tokat, zhruba 450 kilometrov východne od hlavného mesta Ankara.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *