Home / POLITIKA / Čím bližšie k voľbám, tým viac odborníkov na zdravotníctvo

Čím bližšie k voľbám, tým viac odborníkov na zdravotníctvo

Čím sme bližšie k voľbám, tým viac počúvame, ako je pre všetkých priorita zdravie a zdravotníctvo.

To, že naše zdravotníctvo je choré vieme asi všetci. Problémom je, že  expertov na liečenie nášho zdravotníctva je  veľa,  ale bez  odborníkov širšieho kontextu a nadhľadu to nepôjde.  Populistické reči a silácke vyjadrenia nepomôžu nikomu, je to klamstvo a zavádzanie všetkých. Zdravotníctvo má strašne veľa  problémov a to  bude cesta na veľa  rokov a nikto nechce obetovať politický kapitál. Na zdravotníctve len stratíte politické body, musíte mať silný  mandát. Boli sme  v situácii, keď sa mohli urobiť reformy hodné uznania. Je to smutné, ale niektorí sa nedohodnú ani na tom, či má mať lekár modré  alebo zelené operačné prádlo.  Problémov je veľa. Najväčším negatívnym zásahom bola jeho liberalizácia, pustenie biznisu do zdravotníctva spôsobilo, že sa naň pozerá cez peniaze a zisky. A pritom jediným ziskom by malo byť zdravie pacientov. Dnes už sú záujmy „rozparcelované“ a ľudia či chcú alebo nie, musia sa podriadiť hre mocných. Štát by mal predovšetkým podporovať prevenciu aby sa chorobám predchádzalo a nie ako teraz, že celý systém je postavený ako biznis model zarábajúci na chorobách ľudí.  Ľúto mi je študentov medicíny. Ako sami tvrdia,  nemajú perspektívu rastu. Som presvedčený, že by mali  študovať v pokoji, radostne a zmysluplne.

Vybavenie nemocníc a medziľudské vzťahy, spoločenská atmosféra. Praktickí lekári, detskí lekári  to sú vymierajúce druhy ,  podobne ako profesori a docenti v niektorých odboroch na fakultách. Často  chýba motivácia a podotýkam, nie hlavná je tá finančná.   Vekové zloženie lekárov, absolútna katastrofa (chýba generácia 35-55 ročných).   Absolútny nedostatok sestier.  Katastrofa v následnej starostlivosti po hospitalizácii. Pacient je „chránený druh“, legislatíva ani ekonomika ho nijako nezaväzuje spolupracovať pri liečebnom procese. No a doktor je vďačná téma do večerných správ a médií. Čo mňa osobne mrzí je fakt,  že  traumatizujúcich zdravotníkov, to nerieši nikto.

A čo za nezmysel je, že lekár „vyčerpal“ mesačný limit na lieky ?  Pacienti si snáď plánujú choroby vopred, majú sa dohodnúť so susedmi, či si môžu na budúci týždeň objednať nádor na štítnej žľaze, aby potom nemuseli dlho čakať v poradovníku na rádioterapiu?

Že  by tento  systém niekomu vyhovoval ?  Určite  nevyhovuje  pacientom a výkonným zložkám, t. j. lekárom a sestrám – preto odchádzajú. Na takúto zmenu treba skutočne aby mal niekto politicky výtlak robiť  zmeny, seriózne . Adekvátne ciele, tvrdý postoj, a schopných poradcov. Nie nominantov. Navyše všetko sa musí  implementovať a kontrolovať. U nás úplne zlyhala kontrola implementácie a vyhodnocovania. Niektorí lekári  nikdy nikde okrem svojej dedinky a piesočku neboli, nevedia procesy, nevideli nič iné ako sa inak robí.   Zmena sa zdola nerobí a nedá sa  spraviť. Aj keď je lekár  lokálne úspešný, systém priemerných ho zlikviduje. Lekári musia  liečiť  ľudí. Chcú  mať z práce radosť a pohodu, a nebojovať  proti klientelizmu,  archaizmu bez podpory zhora.  Zdravotníctvo potrebuje  mať plán, systém, víziu, tím ľudí, koncepciu, politickú silu. A druhou vetou si môžeme zaželať, aby to tieto voľby priniesli. A po etablovaní novej vlády a predložení programového vyhlásenia budeme môcť povedať, či sa tak stalo… resp. nakoľko sa to stalo. Predovšetkým, treba pacienta ako prijímateľa a objednávateľa zdravotnej starostlivosti  postaviť do centra. S tým prichádza aj zodpovednosť.  Ja osobne sa identifikujem s názorom  vybudovať silné štátne, kvalitné a efektívne zdravotníctvo ako konkurenciu tomu súkromnému a ak sa to podarí, pacient na tom len získa. Možno by stálo za to pozrieť sa na zdravotnícky výbor NR SR a trochu spoza opony nahliadnuť na problémy, ktoré sa riešia mimo kamier a mainstreamu, aby sme my obyčajní smrteľníci dokázali odhadnúť, aké mantinely sú pri riešení problémov zdravotníctva.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *