Home / POLITIKA / PREZIDENTKA VOJAKom: Vnímam vás ako spojencov. Tie FOTKY musíte vidieť

PREZIDENTKA VOJAKom: Vnímam vás ako spojencov. Tie FOTKY musíte vidieť

Zuzana Čaputová prijala v utorok v Prezidentskom paláci vojenských veliteľov.

„Jednoznačne som sa v mene Slovenskej republiky prihlásila k euro-atlantickým hodnotám a aliančným záväzkom počas mojej návštevy Severoatlantickej aliancie v Bruseli.

Veľmi skoro som tiež hovorila s ministrom obrany o tom, ako si plníme záväzky a tiež som sa pýtala, v akom stave sú naše ozbrojené sily, ako ich modernizujeme a aké sú problémy, ktorým rezort obrany a ozbrojené sily čelia.

Preto ma dnes teší, že v týchto stretnutiach môžem pokračovať. Vy reprezentujete ozbrojené sily. Tých, ktorí majú v rukách to, čo naše ozbrojené sily reálne robia, ako si plnia úlohy, aké majú meno v zahraničí, ale aj ako je postarané o našich profesionálnych vojakov.

A zároveň práve vy najlepšie viete, čo je potrebné na obranu Slovenskej republiky, čo potrebujú ozbrojené sily na zaistenie obrany štátu a v akom stave naše ozbrojené sily sú. Či majú vojaci to, čo potrebujú, či majú dostatok príležitostí na výcvik, či je ich služba okrem plnenia povinností aj dostatočne zaujímavá na to, aby dokázala prilákať nových záujemcov.

Som si vedomá, že nie všetko je ideálne. Aj to, že nie všetko je reálne vo vašich rukách. Mám informácie o tom, že aj napriek veľkým investíciám do modernizácie, nedostávajú vojaci všetko, čo by potrebovali pre svoju službu a každodennú prevádzku. A som oboznámená aj s hodnoteniami Aliancie, že stále zaostávame v plnení našich záväzkov. Aj keď viem, že sa situácia čiastočne lepší.
 
Niekoľko vecí ma však znepokojuje. Máme modernizačné plány, ktoré máme problém naplniť a čelia kritike o svojej realizovateľnosti a netransparentnosti. A tiež, len veľmi málo, alebo vôbec nie je počuť hlas vojenských profesionálov.

Ako hlavná veliteľka ozbrojených síl a predovšetkým ako hlava štátu sa budem o stav našich ozbrojených síl aj ďalej zaujímať. Budem sa zaujímať o to, ako si plníme záväzky, aj ako efektívne a transparentne investujeme peniaze do našej obrany. A tiež mi veľmi záleží na tom, aké meno majú naše ozbrojené sily v zahraničí.

Preto bude súčasťou mojich návštev regiónov často aj návšteva vojenských posádok. A budem sa pýtať vždy, keď budú pochybnosti o tom, ako sa naše ozbrojené sily rozvíjajú.

A v tomto vás vnímam ako svojich spojencov. Očakávam od vás otvorenosť, úprimnosť a profesionalitu. Nielen pri výkone vašich bezprostredných povinností, ale aj v tom, ako budete pristupovať k našim profesionálom, k ich rastu a plnohodnotnej službe. A tiež, ako veľmi budete prejavovať zodpovednosť za stav ozbrojených síl aj tým, že nebudete mlčať, keď budete mať pocit, že rozhodnutia, ktoré sú prijímané, nie sú v záujme rozvoja ozbrojených síl a plnenia našich záväzkov. Dvere ku mne budú vždy otvorené.

Chcem sa poďakovať za službu, ktorú vy a ďalší profesionálni vojaci pre náš štát odvádzate. Prosím, odovzdajte pozdravy všetkým príslušníkom ozbrojených síl a odkážte im, že si ich službu veľmi vážim. Želám im, vám aj civilným zamestnancom veľa energie do ďalšej služby, profesionálne odvedenú prácu, ale aj veľa osobnej spokojnosti v kruhu najbližších.“

Fotogaléria

 

Zdroj: TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Jeden komentár

  1. Aj ten posledný idiot na vojne vždy vedel,že bez pokrývky hlavy sa nesalutuje. Takže takýto mi tu máme štáb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *