Home / SLOVENSKO / Aktuálny policajný prezident Lučanský potvrdil, že sa o tento post bude uchádzať aj v novom výbere

Aktuálny policajný prezident Lučanský potvrdil, že sa o tento post bude uchádzať aj v novom výbere

BRATISLAVA 7, marca (WebNoviny.sk) – Aktuálny policajný prezident Milan Lučanský potvrdil, že sa o tento post bude uchádzať aj v rámci novozavedeného výberového konania.

Podávanie prihlášok

„Po zvážení všetkých pre a proti som sa rozhodol, že zabojujem a budem kandidovať na post prezidenta Policajného zboru,“ citoval Lučanského slová na Facebooku Polícia SR. Lučanský vedie políciu od jari 2018, keď z funkcie po verejnom tlaku odišiel Tibor Gašpar.

Denník N dnes napísal, že o post šéfa polície by sa mal uchádzať aj riaditeľ útvaru osobitného určenia Štefan Hamran. Policajný viceprezident Martin Krčmárik by sa zase podľa denníka mal uchádzať o post šéfa policajnej inšpekcie. Lehota na podávanie prihlášok na obe funkcie je piatok 8. marca.

Policajné vzdelanie

O post prezidenta Policajného zboru sa môže podľa novely zákona o Policajnom zbore účinnej od februára uchádzať absolvent vysokoškolského vzdelania II. stupňa, ktorý je okrem iného najmenej 10 rokov v policajnej službe, má špecializované policajné vzdelanie, päťročnú riadiacu prax a nebol odsúdený za spáchanie trestného činu.

„Pred výberovou komisiou bude uchádzač obhajovať vlastnú koncepciu a zámery pri riadení polície,“ uvádza rezort. Obdobné predpoklady musí podľa ministerstva preukázať aj uchádzač o kreslo šéfa inšpekčnej služby, od ktorého sa vyžadujú okrem iného najmenej desaťročné skúsenosti v službe kriminálnej polície alebo v inšpekčnej službe, prípadne v službe väzenskej a justičnej stráže alebo prokurátorská prax v trestnom konaní. Preukázať musí tiež najmenej päťročnú riadiacu prax v niektorej zo spomenutých oblastí.

Kandidátov na oba posty posúdi výberová komisia a následne vypočuje parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť.

Viac k témam: polícia
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktuálny policajný prezident Lučanský potvrdil, že sa o tento post bude uchádzať aj v novom výbere © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo vnútra musí podľa Mikulca riešiť situáciu na policajnej akadémii, rektor má na svedomí odchody odborníkov

Tiež sa podľa exministra stihol zviditeľniť medializovanou kauzou, keď nemiestne komunikoval s externou študentkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *