Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Trump popiera, že dôvodom presunu výroby Harley-Davidson za hranice USA sú clá

Trump popiera, že dôvodom presunu výroby Harley-Davidson za hranice USA sú clá

WASHINGTON, BRUSEL 26. júna (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump popiera zodpovednosť za to, že výrobca motocyklov Harley-Davidson sa rozhodol presunúť časť výroby do zahraničia.

Firma to odôvodnila rastom nákladov, ktorý vyplýva zo zvýšenia ciel. Európska únia zaviedla clá na niektoré americké výrobky v odvete na clá, ktoré administratíva prezidenta Trumpa uvalila na európsku oceľ a hliník.

Odporúčame:
Severná Kórea podľa Trumpa stále predstavuje mimoriadne riziko, potvrdil ekonomické reštrikcie

Trump však v utorok na Twitteri napísal, že Harley-Davidson využíva „clá/obchodnú vojnu ako výhovorku“, aby zakryl skoršie plány na presun pracovných miest do Ázie.

Trump na Twitteri uviedol, že firma Harley-Davidson už skôr ohlásila, že zatvorí závod v Kansas City a pracovné miesta presunie do Thajska. O presune pracovných miest do Thajska však nehovorila firma, ale predstavitelia odborovej organizácie, konštatuje agentúra AP. Harley-Davidson takýto vzťah medzi závodom v Kansas City a Thajskom poprel.

Odporúčame:
Dostali sme späť našich veľkých padlých hrdinov, oznámil Trump ústretový krok Severnej Kórey

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v utorok vyhlásila, že USA vedeli, že budú čeliť dôsledkom, ak uplatnia clá na dovoz európskej ocele a hliníka.

„Museli nastať dôsledky, ak sa nerešpektujú medzinárodné, globálne pravidlá,“ povedala Malmströmová. Dodala, že bolo jasné, že firmy a spotrebitelia v USA „budú tlačiť na americkú vládu a hovoriť: Počkajte chvíľu. Toto nie je dobré pre americkú ekonomiku“.

Viac k témam: clá USA, Donald Trump, Harley-Davidson
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump popiera, že dôvodom presunu výroby Harley-Davidson za hranice USA sú clá © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *