Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Trump sa Číne vyhráža ďalšími clami, Peking hovorí o extrémnom nátlaku a vydieraní

Trump sa Číne vyhráža ďalšími clami, Peking hovorí o extrémnom nátlaku a vydieraní

WASHINGTON 19. júna (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump v pondelok vyzval Úrad obchodného zástupcu USA, aby pripravil zoznam čínskych tovarov v hodnote 200 mld. USD, na ktoré by mal Washington uvaliť 10-percentné clo.

Krok, ktorý znamená ďalšiu eskaláciu obchodných sporov medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami, Trump označil za odpoveď na neprijateľnú politiku Číny v oblasti ochrany duševného vlastníctva. Prezident už minulý týždeň rozhodol o zvýšení ciel na čínske dovozy v hodnote 50 mld. USD, na čo Peking zareagoval odvetnými protiopatreniami v rovnakej výške.

Odporúčame:
Čína vracia Trumpovi úder, zvyšuje dovozné clá na stovky amerických produktov

„Zdá sa, že Čína nemá záujem zmeniť neférové postupy súvisiace so získavaním amerického intelektuálneho vlastníctva a technológií,“ uviedol Trump vo vyhlásení. „Tieto clá začnú platiť, pokiaľ Čína nezmení svoje praktiky a pokiaľ bude trvať na nových clách, ktoré nedávno oznámila,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Čínske ministerstvo obchodu v utorok označilo hrozbu nových amerických ciel za „akt extrémneho nátlaku a vydierania“. Peking je podľa vyhlásenia pripravený reagovať protiopatreniami v rovnakom rozsahu a rovnakej povahy.

(1 EUR = 1,1613 USD)

Viac k témam: Čína, clá, Donald Trump, obchodná vojna, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump sa Číne vyhráža ďalšími clami, Peking hovorí o extrémnom nátlaku a vydieraní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *