Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Trump schválil plán na uvalenie ciel pre Čínu, Peking pohrozil protiúderom

Trump schválil plán na uvalenie ciel pre Čínu, Peking pohrozil protiúderom

NEW YORK 15. júna (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump schválil plán na uvalenie ciel na čínske tovary v hodnote miliárd dolárov od piatka.

Trump sa zišiel vo štvrtok s niekoľkými členmi svojej vlády a obchodnými poradcami a očakáva sa, že uvalí clá na čínsky dovoz v hodnote prinajmenšom 35 až 40 mld. USD. Uviedol to predstaviteľ vlády, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Podľa predstaviteľa amerického priemyslu, ktorý je oboznámený so zámermi, by mohlo ísť o clá na tovary v hodnote až 55 mld. USD.

Odporúčame:
Ekonómovia varujú, že Trumpove kroky budú mať negatívny dopad na svet

Trh pozoruje eskaláciu napätia v obchodných vzťahoch s opatrnosťou a má obavy, že by to mohlo utlmiť ekonomický rast a podkopať prínos redukcie daní, ktorá bola schválená v decembri. Číňania pohrozili protiúderom, ak americký prezident svoj plán zrealizuje.

Čínski predstavitelia uviedli, že anulujú dohodu z minulého mesiaca, podľa ktorej by ich krajina mala zvýšiť nákupy americkej sóje, zemného plynu a iných produktov. Peking zároveň pripravil zoznam amerických tovarov v hodnote 50 mld. USD, na ktoré by uvalil odvetné clá.

(1 EUR = 1,1730 USD)

Viac k témam: Čína, clá USA, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump schválil plán na uvalenie ciel pre Čínu, Peking pohrozil protiúderom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *