Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Guvernér rakúskej centrálnej banky má obavy z Talianska, kríza by zasiahla najmä Francúzsko

Guvernér rakúskej centrálnej banky má obavy z Talianska, kríza by zasiahla najmä Francúzsko

VIEDEŇ 12. júna (WebNoviny.sk) – Guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny vyjadril obavy z politickej situácie v Taliansku po nástupe novej populistickej vlády.

„Skutočná kríza“ by však nemala nastať, uviedol Nowotny, ktorý je zároveň členom Rady guvernérov Európskej centrálnej banky. Za hlavný problém označil výkon talianskej ekonomiky, ktorá vykazuje v rámci krajín eurozóny najslabší rast.

Prípadná kríza v Taliansku by z pohľadu bankového sektora zasiahla najmä Francúzsko, uviedol ďalej Nowotny pre utorňajšie vydanie denníka Kleine Zeitung. Banky, ktoré čelia v krajine s veľkým odstupom najväčším úverovým rizikám, sú totiž francúzske skupiny BNP Paribas a Credit Agricole.

Odporúčame:
Správy z Talianska o zotrvaní krajiny v eurozóne posilnili euro voči doláru

Na vytvorení vlády sa v Taliansku dohodli populistické Hnutie piatich hviezd a protiimigrantská strana Liga, donedávna známa ako Liga Severu. Parlament vyslovil novému vládnemu kabinetu dôveru minulý týždeň.

Finančné trhy so znepokojením reagujú na volebné programy strán vládnej koalície, ktoré počítajú s radikálnym znižovaním daní, prudkým rastom verejných výdavkov a nákladnými sociálnymi opatreniami vrátane zníženia dôchodkového veku alebo garantovaného základného príjmu.

Viac k témam: BNP Paribas Personal Finance, Credit Agricole, ekonomika eurozóny, eurozóna, Taliansko
Zdroj: Webnoviny.sk – Guvernér rakúskej centrálnej banky má obavy z Talianska, kríza by zasiahla najmä Francúzsko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *